Riittävätkö vakuudet? Hypolta lainalaskuri taloyhtiöille

Parvekkeet.
Kuvituskuva. Lähde: Pixabay

Hypon kehittämän lainalaskurin avulla taloyhtiöt voivat arvioida mahdollisuuksiaan toteuttaa remontteja ja saada niihin tarvittava rahoitus kuntoon.

Lainalaskuriin annetaan taloyhtiön perustiedot, nykyiset lainat sekä arviot yhtiön suunnittelemista uusista remonteista ja remonttilainoista. Suunnitelmien tietoja muuttamalla saa laskurista useita laskelmaversioita päätöksentekoa varten.

Jos lainalaskuriin piirtyvä käyrä pysyy vakuus arvon ja vastikkeiden osalta vihreällä, korjaussuunnitelma on toteutettavissa. Jos kuvaan piirtyy punaista väriä, on suunnitelmaa muutettava.

Hypon mukaan isännöitsijä ja hallitus voivat nyt ensimmäistä kertaa kätevästi vertailla eri remonttivaihtoehtojen vaikutuksia yhtiön velkamäärään, vakuuksien riittävyyteen ja vastikkeiden kehitykseen. Lainalaskurin tuottamien selkeiden laina- ja vastike kuvien avulla yhtiökokouksen on helppo tehdä korjaus hankkeiden rahoitusta, aikataulua ja kustannustasoa koskevia päätöksiä.

Laskuri näyttää myös postinumeroalueiden mukaisesti vanhojen osakehuoneistojen keskimääräisen neliöhinnan usean vuoden ajalta toteutuneiden kauppojen perusteella. Tilastokeskuksen lukuihin pohjaavia tietoja käytetään, kun arvioidaan taloyhtiön asuinneliöiden keskimääräistä hintaa ja taloyhtiön vakuusarvoa.

Taloyhtiön lainalaskuri