Huoneistojen ulko-ovien paloturvallisuus petti

Turussa maaliskuussa tapahtuneessa kerrostalopalossa asuntojen ovet eivät kestäneet vaatimusten mukaista aikaa. Näin toteaa Onnettomuustutkintakeskus (Otkes), jonka teettämä polttokoe osoittaa portaikkoon avautuneiden asuntojen ulko-ovien palokestävyyden puutteet. Ovien pitäisi kestää tulipalossa puoli tuntia, mutta kokeessa ne paloivat puhki nopeammin. Lisäksi ovista tuli runsaasti savua ensimmäisistä minuuteista alkaen.

Palon ja savun leviämistä selvitetään

Onnettomuustutkintakeskus päätti käynnistää pian palon jälkeen tutkinnan, jossa pyritään selvittämään ensi sijassa palon ja savun leviämistä portaikossa ja sieltä huoneistoihin.

Selvitettävänä on mm. se, mikä merkitys savunpoistolaitteiston toiminnalla oli tulen etenemiselle portaikossa. Talon porraskäytävässä oli sähköinen savunpoistojärjestelmä. Sen on tarkoitus valvoa ja avata porraskäytävien yläkerran savunpoistoluukkuja tulipalossa.

Lisäksi tulipalon leviämistä tutkitaan mallintamalla tietokoneella kerrostalo ja jäljittelemällä palon etenemistä portaikossa. Ovien polttokokeet liittyivät tähän vaiheeseen.

Katso video, miten polttokoe tehtiin:

Selvitettävänä ovat myös talossa olleiden ihmisten evakuointi sekä muut pelastustoimet. Tulipalossa kuoli yksi ihminen. Poliisi jatkaa kuolemansyyn tutkintaa. Onnettomuustutkintakeskuksen selvitys valmistuu syksyllä 2014.

Seitsemänkerroksinen talo on valmistunut 1970-luvulla ja enin osa ovista on samalta ajalta. Kerrostalossa on 35 asuntoa.

Turvallisinta kuitenkin jäädä huoneistoon

Onnettomuustutkintakeskus on aiemmin selvittänyt samantapaisia tapahtumia tutkiessaan Tampereella marraskuussa 2010 sattunutta kerrostalon tulipaloa,  jossa kuoli kolme ihmistä.

Tampereen palon tutkinnassa todettiin, että käsitys portaikon ja asuntojen välisen palo-osastoinnin pitävyydestä on liian optimistinen. Savu voi päästä leviämään porrashuoneen lisäksi asuntoihin.

Havainnoista huolimatta turvallisin toimintatapa kerrostalon tulipalossa on syttymishuoneistoa lukuun ottamatta jäädä omaan asuntoon. Savuiseen portaikkoon ei pidä mennä.