Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa jätehuollon maksuja keskimäärin 4,5 % ja vesihuollon maksuja keskimäärin 10 %. Syynä on vesihuoltoverkoston saneeraaminen, energian hinta ja inflaatio.

HSY:n jäsenkunnissa veden arvonlisäverollinen käyttömaksu nousee 1,57 eurosta 1,74 euroon kuutiometriltä. Käyttömaksut perustuvat kiinteistön käyttämän veden määrään. Jätevesimaksun arvonlisäverollinen maksu nousee 1,85 eurosta 2,03 euroon kuutiometriltä.
Perusmaksun arvonlisäverollinen yksikköhinta nousee 0,0221 eurosta 0,0242 euroon kerrosneliöltä. Kuukausittain veloitettavaan perusmaksuun vaikuttaa kiinteistön kerrosalan lisäksi sen käyttötarkoitus. Esimerkiksi 150 kerrosneliön omakotitalolle, jonka vuosittainen vedenkulutus on 180 kuutiota, käyttö- ja perusmaksujen nousu on yhteensä reilut 6 euroa kuukaudessa.
Vesihuollon palvelumaksut nousevat henkilötyön osalta 3,1 % sekä pääosin tarvikkeita ja materiaaleja sisältävien palveluiden osalta keskimäärin 10 %. Palvelumaksuja ovat esimerkiksi liitostöistä perittävät kustannukset. Keskimääräinen 10 %:n korotus kohdistuu myös vesihuollon liittymismaksuihin ja sprinklerimaksuihin.
HSY:n mukaan pääkaupunkiseudun vesihuoltoinfrastruktuuri tarvitsee nyt ja tulevina vuosina runsaasti ja enenevässä määrin saneeraustöitä. Nykyiset vesimaksut eivät riitä kattamaan välttämättömiä investointeja.
– Kyse on myös vastuullisuudesta, emme voi jättää saneerauslaskua seuraavien sukupolvien maksettavaksi. Vesihuoltoverkostomme saneeraustarve näkyy siksi väistämättä vesimaksuissa, mutta maksut ovat korotuksen jälkeenkin alhaiset moniin muihin kaupunkeihin verrattuna, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.
Jätehuollon hinnat nousevat keskimäärin 4,5 %. Korotus johtuu kohonneista hinnoista, investoinneista sekä panostamisesta kierrätyksen edistämiseen. Kierrätettävien jakeiden hintoja kiinteistöillä korotettiin 3 %.
– Asukkaiden kannattaa lajitella ja kierrättää jätteensä. Se vaikuttaa kiinteistön jätehuollon kustannuksiin huomattavasti, Fred toteaa.
Biojäte on tärkeä mullan- ja energiantuotannon raaka-aine, ja biojätteen keräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin vapaa-ajan asuntoja lukuun ottamatta vaiheittain vuosien 2023 ja 2024 aikana.
– Kun biojätteen ja pakkausjätteet lajittelee erilleen, sekajäteastian tyhjennysrytmiä voi harventaa. Kaikista edullisimmaksi tulee, jos biojätteen kompostoi itse kotikiinteistöllä, Tommi Fred sanoo.