Vantaalaiset ovat pääkaupunkiseudun aktiivisimpia jätteiden lajittelijoita. Keräyspaikkojen sijainti lähellä kotia on yleisin syy, mikä motivoi pääkaupunkiseutulaisia ja kirkkonummelaisia roskien lajitteluun.
Tiedot käyvät ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden syksyllä 2015 teettämästä kyselystä.
Kyselyyn vastasi 1021 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta, ja sen toteutti Innolink Research.
Kun keräyspaikat lähellä kotia…
Asukkaita motivoi roskien lajitteluun sen helppous – erityisesti se, että keräyspaikat löytyvät läheltä kotia. Lajitteluun kannustaa yhtä paljon myös tieto siitä, että siten asukas voi vaikuttaa ympäristön tilaan ja saada roskansa uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
Etenkin omakotiasujia kannustavat lajittelemaan myös henkilökohtaiset hyödyt. Lajittelemalla voi esimerkiksi säästää rahaa, kun sekajätettä syntyy vähemmän ja jäteastiaa ei tarvitse tyhjentää yhtä usein. Lajittelu tuo myös hyvää mieltä.
– Useat vastaajat kertovat, että lajittelu on oikea tapa toimia. Se on monelle omantunnon kysymys. Erään vastaajan mielestä tuntuisi idioottimaiselta jättää lajittelematta, kun jäteastiat ovat lähellä. Roskien lajittelu on selvästikin arjen ekoteko, kertoo ympäristöasiantuntija Minna Partti.
Lähes kolme neljästä kyselyyn vastanneesta luonnehtii itseään aktiiviseksi tai melko aktiiviseksi lajittelijaksi. Aktiivisimpia lajittelijoita ovat vantaalaiset ja passiivisimpia Espoossa asuvat.
Kerros- ja rivitaloasukkaat lajittelevat keskimäärin omakotiasujia innokkaammin. Tilastollisesti passiivisimmat lajittelijat asuvat paritaloissa.
Kattavat lajittelumahdollisuudet
Astiat kierrätettäville jätelajeille löytyvät läheltä, usein omasta jätetilasta.
HSY kerää lasia ja metallia kaikissa vähintään 20 huoneiston kiinteistöissä. Kartonkia ja biojätettä kerätään vähintään 10 huoneiston kiinteistöissä.
Lisäksi pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on yhteensä noin 130 kierrätyspistettä, viisi Sortti-asemaa ja yli 50 vaarallisen jätteen keräyskonttia.
Lähes kaikki pääkaupunkiseudun kotitalouksien jäte hyödynnetään. Lajiteltu lasi, metalli, paperi ja kartonki kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
Biojätteestä HSY tuottaa biokaasua ja multaa. Jäljelle jäävästä sekajätteestä tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä Vantaan Energian jätevoimalassa.
Vinkkejä lajitteluun löytyy osoitteesta www.kiitoskunlajittelet.fi