”Hei, minä olen viemärisukeltaja…

Aitoon mutakylpyyn pääsee laittamalla viemäriin asioita, jotka eivät sinne kuulu.
Jos haluat mutakylvyn… Niin laitapa lavuaariin ja pönttöön hiuksia, rasvaa, tamponeja… mutakylpyhuone on valmis…”
”Tiedätkö, mikä minulla on täällä. Tämä on rotta. Tämä kaveri liikuskelee vessanpytyn alla… Se pitää eniten – rasvasta. Viemäriin ei siis kannata laittaa mitään syötävää…”

Tässä lainauksia kahdesta HSY:n Siisti viemäri – kampanjan videoista, joissa annetaan ohjeita viemärietikettiin.
Vessanpyttyyn heitetyt roskat voivat tukkia viemärin ja saada aikaan vedenpaisumuksen kylpyhuoneessasi.
Viemärirotat ovat todellakin tuttu näky HSY:n viemärisukeltajalle. Sinä voit välttää viemärirotan kohtaamisen, kun jätät laittamatta kokkailussa syntyvät rasvat ja ruoantähteet viemäriin.

Kinkkurasva kuuluu sekajätteeseen
On siis hyvä muistuttaa aika ajoin viemärietiketistä, mutta näin joulun lähestyessä myös kinkkurasvoista. Niiden paikka ei ole viemärissä, vaan roskiksessa. Kinkun paistamisesta yli jäävä rasva tai vaikkapa friteerauksessa käytetty rasva kannattaa laittaa tiiviisti suljettuun astiaan ja se viedä sekajäteastiaan.
Tai sitten voit laittaa biojäteastiaan kiinteän tai hyytyneen rasvan sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä. Jos taloyhtiöstä löytyy oma kompostori, siihen voi myös laittaa sekä nestemäiset että kiinteät rasvat.
Estä siis rasvatukos ja lopeta rottien ruokkiminen.
Joulukinkun paistorasvat ja uppopaiston öljyt aiheuttavat tukkeumia putkistossa. Putkiston seinämiin kertyvä rasva heikentää viemärin vetokykyä.
Pahimmillaan rasvatukos voi pakottaa jäteveden purkautumaan viemäristä paineella kiinteistön sisätiloihin ja aiheuttaa vesivahingon.
Myöskään ruokajäte ei kuulu viemäriin, vaan biojäteastiaan.

Katso Siisti viemäri –kampanjan videot tästä: www.hsy.fi/siistiviemari

Lue myös, mitä ohjeita taloyhtiöille vesi- ja viemärijärjestelmistä valvontainsinööri Heli Lindberg Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:ltä on antanut Kiinteistöpostissa julkaistussa haastattelussa.