Kuluttajille suunnattu valtakunnallinen energianeuvonta palvelee jälleen. Asumiseen ja arjen energiankulutukseen liittyviä kysymyksiä voi esittää sekä puhelimitse että netissä.
Järkevään energiankäyttöön liittyvää tietoa on internetissä valtavasti, mutta riippumattoman ja omaan tilanteeseen sopivan tiedon löytäminen saattaa olla kiven takana. Jos toiveena on yksiselitteisen neuvon löytäminen ja hakutuloksena lista pahimmillaan keskenään ristiriitaista tietoa, voi innostus vaihtua epätoivoon.
– Kodit ja kuluttajat ovat erilaisia eikä täsmätietoa ole internetistä helppo penkoa. Energiankäytön tehostamisessa on monta muuttujaa ja esimerkiksi lämmitykseen tai energiaremontintiin liittyvät kysymykset ovat usein monimutkaisia. Energianeuvoja ratkoo näitä pulmia yhdessä asiakkaan kanssa siten, että kuluttaja pystyy tekemään perusteltuja päätöksiä, sanoo ryhmäpäällikkö Irmeli Mikkonen valtakunnallista energianeuvontaa koordinoivasta Motivasta.
Energianeuvontaa verkossa ja puhelimitse maksutta
Valtakunnallinen energianeuvonta on Energiaviraston rahoittama maksuton kansalaispalvelu. Internetin eneuvonta.fi-portaalissa voi selailla faktoja sekä löytää täsmälliset linkit luotettaviin tietolähteisiin. Kysy ja keskustele -palstalla asiantunteva energianeuvoja vastaa sinne jätettyihin kysymyksiin. Hän vastaa myös kansalaisten puheluihin kaksi kertaa viikossa.
– Suosittelemme soittamaan neuvontanumeroon, jos energiankäyttöön liittyvää asiaa on vaikea selittää kirjallisesti. Se on myös nopea tapa saada selkeä vastaus, kun neuvoja saa tarpeelliset taustatiedot kerralla. Tietenkin vastaamme kaikkiin kotitalouksien energiankäyttöön liittyviin pieniinkin kysymyksiin ja tarvittaessa opastamme eteenpäin, mikäli asiakas tarvitsee esimerkiksi suunnitteluapua tai vaikkapa tietoa lupakäytännöistä, Mikkonen sanoo.
Neuvontapalveluista vastaavat energiatoimistojen verkostossa toimivat alueelliset neuvojat Motivan tilauksesta. Myös niiden kuluttajapalveluista saa tarkempaa tietoa www.eneuvonta.fi -sivuilta.
Energiansäästö ei ole rakettitiedettä
Viileän ja sateisen kesän kompana on kosteiden tilojen lattialämmityksen unohtaminen päälle poissaolojen ajaksi. Asukkaan on itse hoksattava sulkea ja kytkeä lämmitys uudelleen päälle. Sähkölaskua kasvattaa myös raolleen unohtunut kylppärin ovi, jolloin suihkutilan lattialämmitys pyrkii tuottamaan lämpöä koko asuntoon.
Tuli takassa ja ilmalämpöpumppu hurisemassa? Laitteella voi kätevästi kierrättää lämmintä ilmaa asunnossa. Varmista kuitenkin, ettei pumpussa ole automaattinen viilennystoiminto päällä, koska silloin se pyrkii viilentämään tulisijan huonetilaan tuottamaa lämpöä.
Syyssadon säilöminen on käsillä. Viimeistään nyt on aika sulattaa ja puhdistaa pakastin sekä imuroida takana oleva putkisto. Varmista samalla, että ilma kiertää laitteen ympärillä eikä vieressä ole lämpöä tuottavia laitteita. Mitä lämpimämpi sijoituspaikka kylmäsäilytyslaitteella on, sitä enemmän se käyttää sähköä pysyäkseen asetuslämpötilassa.
Iltojen pimetessä sytytellään taas valot kotiin ja pihalle. Jos valaisimissa on vielä hehkulamppuja, ne joutavat sekajätteeseen samoin tein. Vaihda energiatehokkaisiin ledeihin myös vanhat halogeenispotit – ledit kestävät kauan ja säästävät kymmeniä euroja käyttöikänsä aikana.
Seuraa säännöllisesti sähkönkulutustasi ja ota käyttöön energiayhtiösi kulutusseurantapalvelu. Siten pysyt kärryillä kulutuksesta ja huomaat, jos sähkönkäyttö äkillisesti lisääntyy ilman näkyvää syytä.
Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta opastaa asumisen ja arjen energiakysymyksissä:
neuvontaa internetissä – kysymyksiin vastaa asiantunteva energianeuvoja: www.eneuvonta.fi
neuvontaa puhelimitse 010 19 3030 ti klo 11-13 ja to klo 13-15; puhelinmaksun hinnalla (soittajan puhelinliittymän mukainen veloitus, lisätietoa valtakunnalliseen palvelunumeroon soiton kustannuksista Viestintäviraston verkkosivulta >>)