EU vaikeuttamassa harmaan talouden torjuntaa

Rakennusliitto on huolissaan Euroopan Unionissa käsittelyyn tulevasta direktiivistä, joka sen mukaan heikentäisi olennaisesti harmaan talouden torjuntaa.

Euroopan Unionin vapaa työvoiman liikkuvuus on lisännyt huikeasti harmaata taloutta. Tämän on saanut kokea Suomessa erityisesti rakennusala, jossa jo kolmannes työvoimasta tulee rajojen takaa.

Rakennusalan työmarkkinaosapuolet ovat saaneet aikaiseksi käytännöllisiä keinoja harmaan talouden torjumiseksi. Maaliskuun alussa tuli pakolliseksi veronumero ja ensi vuoden heinäkuussa tulevat vuoroon työmaiden kuukausi-ilmoitukset verottajalle.

Harmaan talouden torjuntaan kohdistuu kuitenkin yllättäviä uhkia. Euroopan Unionissa on valmisteilla direktiivi, jonka alkuperäinen tarkoitus oli parantaa lähetettyjen työntekijöiden tilannetta.

Nyt EU-parlamentin äänestykseen onkin menossa direktiiviesitys, joka kieltäisi kaikki muut kuin direktiivissä lueteltavat harmaan talouden torjuntakeinot. Vaarana on, että jo nykyisetkin keinot joutuvat kiellettyjen listalle.