Esteettömyysmääräyksiä on tarkoitus lieventää rakentamiskustannusten alentamiseksi. Tästä hallituksen asuntopoliittiseen pakettiin tullutta muutosta Invalidiliitto ja 12 muuta järjestöä seuraavat huolestuneina, koska ne pelkäävät, että kokeiluluontoisestikin toteutettuna esteettömyysmääräysten lieventäminen johtaisi ongelmiin, joiden korjaaminen vie aikaa tai on jopa mahdotonta.
Hallituksen asuntopoliittisen paketin mukaan esteettömyysmääräykset uudisrakennuksissa on tarkoitus muiden kuin ensimmäisen ja toisen kerroksen osalta kokeiluluontoisesti purkaa. Näin ollen uusien kerrostalojen rakentamisessa ei tarvitse vuoden 2015 loppuun saakka huomioida esteettömyysmääräyksiä kuin kerrostalon ensimmäisen ja toisen kerroksen osalta.
Esteettömyysmääräyksillä säädellään esimerkiksi sitä, että kerrostaloissa on oltava hissi, joka mahdollistaa pyörätuolilla tai pyörällistä kävelytelinettä käyttävälle kulkuyhteyden rakennuksen sisällä. Lisäksi siinä asetetaan vaatimuksia muun muassa sisäänkäyntien ja tuulikaappien, käytävillä sijaitsevien ovien ja aukkojen sekä hygienitalojen leveyksistä, jotta kulkeminen esimerkiksi pyörätuolilla onnistuu.
Esteettömyysmääräysten kokeiluluonteista purkamista esitetään nimeomaan rakentamisen kustannuksien pienentämiseksi. Esteettömyyttä edistävistä rakenteellisista ratkaisuista aiheutuu Invalidiliiton laskelmien mukaan vain noin 10 euron nousu asuntoneliömetriä kohti.
Invalidiliiton mielestä esteettömyyden kannalta ongelmallisia kohtia ja niiden kustannusvaikutuksia pitäisi purkamisen sijaan tutkia ja kehittää uusia ratkaisuja esimerkiksi yliopistojen ja järjestöjen kanssa.
Väestön ikääntymisen vuoksi Invalidiliiton mielestä pitäisi esteettömyysmääräysten purkamisen sijaan panostaa entistä enemmän olemassa olevien rakennusten esteettömyyteen liittyviin korjauksiin.
Lisäksi Invalidiliitto korostaa, että kunnat velvoitettaisiin noudattamaan määräyksiä samalla tavoin ja siksi olisi tärkeä myös tarkentaa esteettömyysmääräyksiä monitulkintaisuuden välttämiseksi.