Esteettömien asuntojen tarve kasvaa miljoonaan asuntoon seuraavan viidentoista vuoden aikana. Tärkeä osa esteetöntä ympäristöä on hissi. Niiden rakentamista vanhoihin taloihin vauhdittaa Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke. Tavoitteena on nostaa jälkiasennettavien hissien määrä nykyisestä 200:sta jopa 500:een hissiin vuodessa. Ympäri Suomen on perustettu hissityöryhmiä edesauttamaan tavoitteen saavuttamista.
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hankkeesta vie viestiä eteenpäin hankepäällikkö Tapio Kallioinen. Hän muistuttaa taloyhtiöitä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tuesta.
– Hissien rakentamiseen vanhaan kerrostaloon on mahdollista saada tukea enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Lisäksi useat kaupungit ja kunnat tukevat hissien jälkiasennuksia.
Hän kehottaa taloyhtiöitä, jotka suunnittelevat hissin rakentamista lähiaikoina, toimimaan ripeästi.
– Rahaa tämän vuoden tukiin on 20 miljoonaa euroa, hakemusten määrä on lisääntynyt vuoden 2014 aikana, joten nyt kannattaa asia ottaa esille kevään yhtiökokouksessa.
– Aran tehtyä päätöksen tuen myöntämisestä on taloyhtiöllä kuusi kuukautta aikaa tehdä lopullinen päätös hissin rakentamisesta ja toimittaa suunnitelmat, Kallioinen opastaa.
Hissiavustuksen ovat hänen mukaansa saaneet kaikki asunto-osakeyhtiöt, jotka ovat sitä hakeneet. Avustus koskee uusia jälkiasennettavia hissejä, ei esimerkiksi vanhojen hissien kunnostamista. Myös siihen sai aikaisemmin tukea, mutta se tukitoiminta on päättynyt.
Hinta vuonna 2014 keskimäärin 190 000 euroa
Hissin rakentaminen vanhaan kerrostaloon maksoi vuonna 2014 keskimäärin 190 000 euroa porrashuonetta kohti. Jos Aran avustus on 95 000 euroa ja mahdollinen kaupungin tai kunnan avustus 19 000 euroa, jää taloyhtiölle maksettavaa 76 000 euroa.
Hissin hintaan vaikuttavat muun muassa tekniset ratkaisut.
– Selvityksen mukaan kustannuksista hissin osuus on 40, rakennustöiden 40, talotekniikan 10 sekä suunnittelun ja valvonnan 10 prosenttia.
Hissin sijoittamisessa on monia vaihtoehtoja. – Kerrostalon porrashuone ratkaisee, millainen hissi taloon on järkevä rakentaa. Myös rakennuksen ikä ja tyyli vaikuttavat siihen, millainen hissi valitaan.
Jälkiasennushissi voidaan sijoittaa porrashuoneeseen tai rakennuksen ulkopuolelle. Portaita voidaan kaventaa, muuttaa tai uusia.
Rakentamiseen menee aikaa 10 viikosta 16 viikosta riippuen siitä, mihin hissi sijoitetaan. Hissiä rakennettaessa asukkaat voivat asua kotonaan siinäkin tapauksessa, että vanhat portaat poistetaan ja uudet asennetaan tilalle. Vaihtaminen tehdään katon kautta, mihin menee aikaa noin 12 tuntia.
Halvimmillaan hissin rakentaminen maksaa noin 120 000 euroa. Kustannuksiltaan kallein ratkaisu on hissin sijoittaminen portaiden tilalle, jolloin porrastorni rakennetaan ulkopuolelle talon kylkeen.
Tapio Kallioinen muistuttaa, että hissien rakentamisen yhteydessä kannattaa huomioida myös esteetön sisäänkäynti luiskineen.
Kaupungeissa hissityöryhmiä
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke käynnistyi vuonna 2012. Parin vuoden aikana kaupunkeihin on perustettu hissityöryhmiä, ja verkosto alkaa kattaa koko Suomen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun hissityöryhmä virallistettiin syyskuussa 2014.
Hankepäällikkö Tapio Kallioinen näkee hissityöryhmien roolin merkittäväksi.
– Hissityöryhmissä nähdään paikalliset tarpeet, ja saadaan aktivoitua alueen omaa toimintaa. Työryhmissä on tavallisesti edustajat muun muassa rakennusvalvonnasta ja pelastustoimesta. Hanke auttaa paikallisia työryhmiä verkottumaan sekä alueellisesti että valtakunnallisesti, jotta jo olemassa olevat hyvät käytännöt saadaan laajasti hyödynnettyä.
Hissien rakentamisella on kansantaloudellista merkitystä.Koska hissi mahdollistaa iäkkään ihmisen kotona asumisen pidempään, voidaan niiden asentamisella vanhoihin kerrostaloihin saavuttaa merkittäviä säästöjä sosiaali- ja terveystoimessa. Eräiden laskelmien mukaan, jos ihminen voi asua viitisen vuotta pidempään kotonaan, säästää yhteiskunta laitoskuluissa ainakin 160 000 euroa, eli hissin hinnan. Rahassa mittaamattoman arvokasta on se, että ihmisellä on niin halutessaan mahdollisuus asua kotona.
Hissi on tärkeä osa esteetöntä ympäristöä muillekin kerrostalon asukkaille ja lisää viihtyisyyttä. Lisäksi hissi nostaa koko talon arvoa ja nopeuttaa asuntojen myyntiä.
Teksti ja kuva: Irene Murtomäki
Artikkeli julkaistu tammikuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti PääkaupunkiseutuExtrassa 1/2015.