Espoolaisasukkaat huristelemaan yhteisellä sähköautolla

Yhteiskäyttöautolla halutaan helpottaa asukkaiden arkea ja täydentää alueen julkisen liikenteen sekä palveluiden tarjontaa. Tämä on ajatus, minkä perusteella Espoon Suurpellossa sijaitsevien LähiTapiolan rakennuttamien vuokra-asuintalojen asukkaat saavat yhteiseen käyttöön sähköauton kevään aikana.
Auto ja sen latauspiste sijoitetaan Suurpeltoon valmistuvan As Oy Syysleimun parkkihalliin.
Aluksi jokainen yhteiskäyttöauton käyttäjä saa 6 tuntia maksutonta ajoaikaa, minkä jälkeen sen käyttö maksaa 5 euroa tunnilta.
Mobiilisovellus kertoo, milloin auto on vapaa ja minkä verran akkuvarausta on kilometreissä jäljellä. Auto varataan ja lukot avataan niin ikään mobiilisovelluksella.
Avaimia autolla ajoon ei tarvita lainkaan. Yhdellä latauksella autolla voi valmistajan tietojen mukaan ajaa jopa 250 kilometriä. Auto on vuokra-autojen tapaan vakuutettu.
–Yhteiskäyttöauto on tarkoitettu pääasiassa lyhyisiin ajoihin, mihin sähköinen yhteisauto soveltuu erinomaisesti. Käyttö on myös edullista, sillä sähköautosta ei tule käyttäjälle muita kuluja kuin tuntihinta, kohdepäällikkö Joonas Orava LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta sanoo.
Auton lataaminen kestää 1–3 tuntia riippuen akun varaustasosta. Ennen auton varaamista akun tilanteen voi tarkistaa EkoRent-sovelluksella.
Sähköauton käyttö vaatii hieman enemmän ennakointia kuin perinteisellä autolla liikkeelle lähtö, mutta toisaalta sähköautojen latausverkosto kasvaa koko ajan. Auton navigaattori kertoo lähimmän tai asetetun reitin varrella olevan latauspisteen sijainnin.

Pilotista odotetaan käyttökokemuksia
Yhteiskäyttöauton hankinta Suurpeltoon on LähiTapiola Kiinteistövarainhoidolle pilottihanke. Vastaavaa ei ole aiemmissa kohteissa kokeiltu. Vuokralaiset saavat koulutuksen auton käyttöön ja vuokraamiseen, ja heiltä kysytään myös palautetta käyttäjäkyselyillä.
–Olemme erittäin kiinnostuneita siitä, millaisen vastaanoton yhteiskäyttöauto saa. Pyrimme parantamaan palvelua kokemusten pohjalta. Jos auton käytön kysyntä nousee asunto-osakeyhtiöiden asukasmäärän kasvaessa, meillä on valmius miettiä myös toisen auton hankintaa, Orava kertoo.
Palvelu on tarjolla Espoon Suurpellossa, missä LähiTapiolan asuntorahastoilla on tällä hetkellä 250 huoneistoa. Kesällä rakennetaan lisää 70 asuntoa ja vuoden päästä alueella pitäisi olla kaikkiaan 420 huoneistoa ja lähes tuhat asukasta.
Palvelun toteuttaa kotimainen start-up-yritys EkoRent, joka toimittaa taloyhtiöön myös auton latausaseman. Palvelupakettiin kuuluvat lisäksi mobiilisovellus, käyttöönottoperehdytys ja käyttöohjeet, auton vuosihuollot, renkaanvaihdot ja pesut sekä ympärivuorokautinen tieturvapalvelu.

Lue aikaisemmin Kiinteistöpostissa julkaistu artikkeli sähköautoista ja taloyhtiöistä tästä.