Esivalmistetut puuelementit nopeuttavat hankkeita

Esivalmistettujen puuelementtien käytöllä voi olla positiivisia vaikutuksia rakennusyhtiöiden talouteen.
Lisäksi haastateltujen rakennusalan ammattilaisten mukaan lähes 80 prosenttia hankkeista, joissa käytettiin esivalmisteisia elementtejä, synnytti tavallista vähemmän jätettä.
Suurin kustannussäästöjen, rakentamisajan lyhentämisen ja laadun parantamiseen potentiaali on rakentamisprosessin älykkäissä oikopoluissa. Elementtien modulaarisuus ja standardoidut yksityiskohdat helpottavat huomattavasti esimerkiksi asentamisprosessia. Esimerkiksi Metsä Woodin lattia- ja kattoelementit perustuvat konseptiin, jossa katto tai lattia asennetaan nopeasti esivalmisteisista elementeistä.
Helppo asentamisprosessi minimoi työmaaonnettomuuksien, ja niistä seuraavien viivästysten riskiä. Lisäksi esivalmistetut elementit ovat nopea ja käytännöllinen ratkaisu sääsuojausta varten.
– Rakentamisen laatu ratkaisee, mutta meidän tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota myös rakentamisen nopeuteen. Lyhyempi rakentamisaika ja yksinkertaisempi suunnittelu tuovat hankkeelle tuloja nopeammin. Samalla pystytään kuitenkin vastaamaan myös kaupunkirakentamisen nopeasti kasvaviin tarpeisiin ja kestävän kehityksen vaatimuksiin, rakennusyhtiö SRV:n Suomen toiminnoista vastaava johtaja Juha Toimela huomauttaa.
– Rakennusyhtiöiden voittomarginaalit ovat yleensä maltillisia, joten pienilläkin kustannussäästöillä on positiivisia vaikutuksia. Elementtien käytöllä voidaan saada säästöjä rakentamisen laadusta tinkimättä. Esivalmisteisien elementtien hyödyntäminen voi investoinnin koosta riippuen kannattaa, vaikka elementit tulisivat hinnaltaan paikan päällä rakentamista kalliimmiksi, sanoo Aalto-yliopiston arkkitehti ja tutkija Matti Kuittinen.
– Rakentamiskustannusten alentamisessa auttavat kaikki keinot, joilla ylituotantoa, kuljetuksia, korjaustöitä ja odotusaikoja saadaan karsittua. Lean-näkökulma rakentamiseen ja elementtien hyödyntäminen vastaavat kansainvälisen rakennusteollisuuden tulevaisuuden tarpeisiin, Toimela vielä muistuttaa.