Talotekniikkaelementti, tekniikkamoduuli, esivalmiste: linjasaneerauksen eli putkiremontin nopeuttamiseksi on kehitetty osia, joiden on tarkoitus vähentää työn määrää työmaalla. Nopeampi remontti on taloyhtiön asukkaille mukavampi vaihtoehto. Halvempi se ei toistaiseksi yleensä ole.
Jaakko Valkama tutki viime vuonna hyväksytyssä Metropolia-ammattikorkeakoulun insinöörityössään linjasaneerauksiin tarkoitettuja esivalmistettuja tekniikkamoduuleja. Valkama määrittelee tekniikkamoduulin tuotteeksi, joka sisältää nousulinjan putket ja muuta talotekniikkaa. Moduulit yhdistämällä kerrosten välillä saadaan yhtenäinen pystylinja.
Suomessa on tarjolla tekniikkamoduuleja ainakin parilta kymmeneltä yritykseltä. Tuotteet on valmistettu Suomessa ja Ruotsissa. Tuotteiden variaatio on suurta.
Mikkeliläisen Pipe-Modul Oy:n valikoimassa on kuivien tilojen ja märkätilojen moduuleja eli koteloita kaikelle talotekniikalle. Valikoimassa on myös ulkotilojen moduuleja lämmöntalteenottoputkille.
– Moduulit myydään ilman putkia ja johtoja ja toimitetaan Mikkelistä tehtaalta kohteisiin. Valmistamme kotelot kohteen LVI-suunnitelmien pohjalta, Pipe-Modulin toimitusjohtaja Asko Partanen kertoo.
Myös mikkeliläisen Suomen LVI-Kotelo Oy:n valikoimassa on muiden muassa eristetyt putkikotelot käyttövesiputkille, palosuojatut sähköjohtokotelot sekä elementti, jossa on sekä eristetty tila käyttövesiputkille että palosuojattu sähkötila.
Uponor tarjoaa talotekniikkakasettia ja talotekniikkaseinää kerrostalojen linjasaneerauksien taloteknisten nousuhormien toteuttamiseen.
– Molemmissa tuotteissa esivalmisteaste on korkea, ja ne sisältävät putkinousujen osalta kaiken tarvittavan talotekniikan valmiisiin hormirunkoihin asennettuna. Elementtejä voidaan hyödyntää myös sähkösaneerauksessa kaapeleiden nousureitteinä, hankekehityspäällikkö Perttu Havulehto Uponor Suomi Oy:stä kertoo. Kylpyhuoneeseen tarkoitettu talotekniikkakasetti sisältää viemäri- ja käyttövesiputket, seinä-WC:n sekä kytkennät viereiselle pesualtaalle.
Talotekniikkaseinään valitaan erilaisia talotekniikkaelementtejä kohteen tarpeen mukaan: viemäri- ja käyttövesielementit, ilmanvaihtokanavat, seinä-WC, sähkö- ja lämmitysnousut sekä vesikalusteiden kytkentäjohdot. Tekniikkaseinä voidaan asentaa esimerkiksi kylpyhuoneen ja keittiön väliseen seinään.
Jaakko Valkama toteaa insinöörityössään, että nousuelementit asennetaan usein kylpyhuoneen vesieristyspinnan sisäpuolelle, jolloin ne pienentävät kylpyhuonetta jonkin verran.
– Käytettävyyteen kylpyhuoneen pieneneminen ei kuitenkaan vaikuta, sillä nousumoduuleihin on asennettu wc-istuimen huuhteluvesisäiliö. Moduuleihin kytketään seinäasenteinen wc-istuin, jolloin ratkaisu vie käytännössä yhtä suuren tilan kuin perinteinen lattialle asennettava vesisäiliöllinen wc-istuin. Remontin yhteydessä kalusteiden uudelleenjärjestämisellä voidaan myös parantaa kylpyhuoneen käytettävyyttä, Valkama kirjoittaa.
Edellä mainituista moduuleista poikkeava ratkaisu löytyy turkulaiselta Pilaster Oy:ltä: sen moduulit asennetaan seiniin rakennuksen ulkopuolelle.
– Pilaster-talotekniikkamoduulit sisältävät käyttövesi-, viemäri- ja lämmitysvesiputket sekä asuntoihin vietävät uudet sähköt. Lisäksi Pilasterista löytyvät asuntokohtaiset poistoilmalämpöpumput, joiden avulla saavutetaan merkittävä energiansäästö, asuntokohtainen suodatettu ilmanvaihto ja asukkaan säädettävissä oleva viilennys, Pilaster Oy:n toimitusjohtaja Janne Kantola kertoo. Kantolan mukaan järjestelmä on patentoitu 35 maahan, ja se sopii uudis- ja korjausrakentamiseen.

Nopeammin ja siistimmin
Jaakko Valkaman tekemien selvitysten mukaan teollisesti esivalmistettujen tekniikkamoduulien käyttäminen linjasaneerausprojekteissa saattaa tuoda kustannussäästöjä perinteiseen menetelmään verrattuna, mutta suurin hyöty niistä on remontin kestossa.
– Valmiita tekniikkamoduuleja käytettäessä päästään reilusti lyhyempiin remonttiaikoihin, mikä tekee niistä myös huomattavasti asukasystävällisempiä vaihtoehtoja. Työvaiheiden siirtäminen tehtaisiin myös vähentää asukkaalle koituvia melu- ja pölyhaittoja, Valkama kirjoittaa.
Samaa mieltä on Firan Putkiremontit-yksikön johtaja Sami Kokkonen.
– Esivalmistus ja modulaarisuus vievät kohti asiakaskeskeisempää ja tuottavampaa rakentamista. Esivalmisteiden valmistaminen teollisissa olosuhteissa on tutkitusti neljä kertaa tehokkaampaa kuin paikan päällä rakentaminen, Kokkonen sanoo.
Fira on Kokkosen mukaan kokeillut linjasaneerauskohteissaan erilaisia elementtiratkaisuja muiden muassa putki- ja sähkönousuille.
– Elementtituotannon volyymit ovat vielä niin pienet, että tehdasvalmistukseen liittyvät hyödyt eivät näy kustannuksissa. Tuotteet ovat kuitenkin vuosien kokeilujen ja tuotekehityksen jälkeen kehittyneet ja tulleet kustannustehokkaammiksi, Kokkonen toteaa.
Fira käyttää toisten valmistamia talotekniikkaelementtejä, mutta sillä on oma logistiikka- ja esivalmistuskeskus Vantaan Hakkilassa. Firan oma esivalmistus tarkoittaa esimerkiksi kylpyhuoneiden alakattojen osien tekemistä valmiiksi määrämittaisiksi työmaalta saatujen mittojen mukaan. Se vähentää työmaalla tehtävää työtä. Fira tekee linjasaneerauksia kiinteähintaisena kokonaisurakointina, jolloin edetään valmiiden suunnitelmien mukaan. Firan toinen urakointimalli on Ketterä, jossa Fira pääsee itse vaikuttamaan muun muassa mahdollisten esivalmisteiden käyttöön. Moduuleja käytetään, jos se on järkevä ja kustannustehokas vaihtoehto remontoitavassa kohteessa.

Mietittävää taloyhtiöille
Kaikki moduulivalmistajat korostavat tuotteidensa käyttöön liittyvää remontin nopeutumista ja tehdasvalmistuksen parempaa laatua työmaalla tekemiseen verrattuna. Muitakin etuja löytyy.
– Mahdollinen vesivuoto on oltava helposti havaittavissa, ja vesijohdot on voitava helposti tarkastaa, korjata ja vaihtaa. Vuoden alussa tullut uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista on tiukentanut edellä mainittuja asioita, jolloin nousulinjat on helpointa sijoittaa kerrostaloissa porrashuoneisiin, koska vesijohtolinjat pitää voida avata. Järjestelmässämme kaikki on avattavaa. Moduulimme on myös elinkaarituote, jolloin seuraava talotekniikan uusiminen tai lisääminen on helppoa, Pipe-Modulin Partanen sanoo.
– Käyttämällä talotekniikkaelementtejä saneerauksessa voidaan välttyä isolta osin projektiin liittyviltä purkutöiltä. Vanhan nousuhormin purkamatta jättäminen vähentää asukkaille aiheutuvia pöly-, melu- ja työmaaliikennehaittoja.

Linjasaneerauksen jälkeen
järjestelmien toimintavarmuus ja huollettavuus ovat myös tärkeitä. Uponorin talotekniikkaelementeissä nousureitit on varustettu vuodon ilmaisulla, ja tarvittaessa nousulinjoihin päästään käsiksi rakenteita rikkomatta, Uponorin Havulehto toteaa.
Pilasterin Kantolan mukaan heidän elementtinsä poistoilmalämpöpumpulla on saavutettu kiinteistöille merkittävää energiansäästöä sekä asuntoihin parempi sisäilma.
– Etäluettavien mittareidemme avulla huoltokäynnit asunnoissa vähenevät. Myös ilmanvaihdon suodattimien vaihto tapahtuu asukkaita häiritsemättä asunnon ulkopuolella, Kantola kertoo.

Tuotekehitys jatkuu
Modulaarisuus putkiremonteissa ei ole uutta, mutta silti ollaan vielä vaiheessa, jossa alalla toimijat tekevät pitkää päivää kertoakseen taloyhtiöille, suunnittelijoille, rakennuttajakonsulteille ja urakoitsijoille tästä vaihtoehdosta. Aikaa riittää kuitenkin myös tuotekehitykseen.
– Olemme vuonna 2012 tehneet VTT:n kanssa sopimuksen CE-merkintään johtavan eurooppalaisen teknisen ETA-arvioinnin tekemisestä.
Nyt ETA on valmis, ja lähitulevaisuudessa CE-merkitsemme palosuojatuotteet. On tulossa uusia tuotteita, joissa muun muassa käytämme erilaisia pintamateriaaleja jo käytössä olevien teräksen ja MDF:n lisäksi, Pipe-Modulin Asko Partanen kertoo.
– Teemme jatkuvaa tuotekehitystä, jonka ensisijaisina tavoitteina ovat saneeraushankkeiden kustannusten pienentäminen ja asennusaikojen lyhentäminen, Uponorin Perttu Havulehto sanoo.
– Olemme tuomassa markkinoille uudenlaisia kotelointiratkaisuja sekä sisä- että ulkotilaan. Tuotteisiin voidaan integroida entistä enemmän talotekniikkaa. Olemme tuotekehityksessä panostaneet erilaisuuteen, eli teemme moduuleista ja elementeistä entistä kevyempiä ja ratkaisultaan helpompia käyttää remonteissa, Suomen LVI-Kotelon Niko Halonen toteaa. Janne Kantolan mukaan Pilasterilla on menossa Business Finlandin kanssa linjasaneeraukseen liittyvä tuotekehityshanke.
Valmistajat suhtautuvat optimistisesti moduulien käytön tulevaisuuteen, kun remonttivuorossa ovat modulaarisuudesta eniten hyötyvät 1970-luvulla ja myöhemmin tehdyt elementtirakennukset. Suomen markkinoiden lisäksi valmistajat ovat kiinnostuneita viennistä. Pipe-Modul löytyy jo useasta rakennuksesta Ruotsissa, ja Pilaster alkaa markkinoida ratkaisuaan tänä vuonna Ruotsiin ja Saksaan.
Teksti Jaana Ahti-Virtanen