Energiatriathlon pisti taloyhtiöt etsimään “energiasyöpöt”

Lämpöpattereiden säätö, lämmöntalteenotto ja energiansäästölamput olivat muiden muassa niitä keinoja, joilla tamperelaiset taloyhtiöt pudottivat asumiskulujaan ja palkittiin Energiatriathlonissa. Mukana oli parisenkymmentä taloyhtiötä Tampereen seudulta.
Taloyhtiöt kilpailivat siitä, miten veden, sähkön ja lämmitysenergian käyttöä vähennetään asumismukavuudesta tinkimättä.

Monet keinot käytössä
Lämpösarjassa osallistujat pureutuivat lämmityksen ja ilmanvaihdon aiheuttamaan kulutukseen. Tampereen Sähkölaitokselta saatuja kaukolämmön kulutustietoja verrattiin viime vuosien vastaavien ajankohtien kulutuksiin säätilakorjattuina arvoina.
Sarjan voittanut Tammelan Asunto Oy Pirttilä pudotti lämpöenergiakuluja 22 prosenttia. Taloyhtiössä säädettiin lämpöpattereita ja asennettiin lämmöntalteenotto omalla sähkömittarilla.
Lisäksi pihavalot uusittiin ja käytäviin asennettiin LED-valaistus liikkeentunnistuksella.
Lämmityskulujen lasku onnistui huolimatta 22-23 asteen sisälämpötiloista, jotka on asetettu vanhempien asukkaiden toivomuksesta. Yleinen suositus oleskelutiloille on 21 astetta.
Sähkösarjan vei rivitaloyhtiö Ruotulasta, Asunto Oy Silmäkkeenkatu. Tuntuva 59 prosentin pudotus saavutettiin järkeistämällä taloyhtiön vastuulle kuuluvaa sähkönkäyttöä. Energiansäästölamppuja päivitettiin LED-lamppuihin, valoisuusanturi uusittiin ja kiertovesipumppua säädettiin.
Vesisarjassa As Oy Tampereen Haiharanpääskyn vedenkäyttö väheni kymmenyksen asukkaiden kohtuullisella vedenkäytöllä.

Arkisen energiansäästön perusteet hanskassa
Asukaskyselyn perusteella osallistuneissa taloyhtiöissä tunnetaan melko hyvin arkisen energiansäästön perusteet.
Suihkutteluajat ovat kohtuullisia, hammasmukia käytetään, tuulettaminen hoidetaan nopealla ristivedolla ja sisälämpötilat ovat 18 – 22 astetta.

Kilpailun järjestivät Ekokumppanit Oy yhdessä Tampereen kaupungin, Pirkanmaan liiton, Tampereen Sähkölaitoksen ja Tampereen Veden kanssa osana TARMO+ -hanketta.

Tutustu tarkemmin voittajataloyhtiöihin täältä:
Lisätietoja TARMO+ -hankkeesta täältä: