Energiatodistuksien laatija Timo Kuusisto TK-Energiatodistus- ja rakennuspalvelu Oy:stä kertoo asuinkerrostalossa tehtävästä energiakatselmuksesta.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämän energiatodistusrekisterin pilotointi on lähtenyt ylitarkastaja Ritvaliisa Rinnemaan mukaan hyvin käyntiin. Elokuussa avautuneeseen järjestelmään tulee vähitellen koekäyttäjiä.
Energiatodistustietojärjestelmä sisältää energiatodistusten laatijarekisterin ja energiatodistusrekisterin. Pilotointiaikana energiatodistusten laatijat voivat vapaaehtoisesti ilmoittautua järjestelmän käyttäjäksi.
– Mukaan on ilmoittautunut kuutisenkymmentä energiatodistuksen laatijaa, joista aktiivisia käyttäjiä on noin puolet. Valmiita energiatodistuksia järjestelmässä on yksitoista ja luonnostilassa olevia todistuksia on noin 300. Nämä tulevat näkymään laadittuihin energiatodistuksiin sen jälkeen, kun laatija on käynyt ne järjestelmässä allekirjoittamassa, Rinnemaa kertoo lokakuun puolenvälin tilanteesta.
Palvelu otetaan käyttöön täysimääräisesti sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt lain energiatodistustietojärjestelmästä. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rakennusten energiatodistusjärjestelmästä sekä rakennuksen energiatodistuksesta annetun lain muuttamisesta on ollut lausuntokierroksella. Siitä milloin lakiesitys etenee eduskunnan käsittelyyn, ei ole Ritvaliisa Rinnemaan mukaan vielä tietoa.
Energiatodistukset samaan rekisteriin
Energiatodistustietojärjestelmä on osa ympäristöministeriön Asumisen ja Rakentamisen ePalveluja, jotka toteutetaan osana valtiovarain ministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SaDe-ohjelma). Tavoitteena on edistää kansalaisten ja yritysten sähköistä asiointia.
Tulevaisuudessa kaikki energiatodistukset toimitetaan ARAn ylläpitämään energiatodistusrekisteriin. Virallisen energiatodistuksen tunnistaa siitä, että energiatodistuksen laatija on allekirjoittanut sen sähköisesti ja energiatodistuksella on todistustunnus.
Jatkossa kansalaiset voivat hakea energiatodistuksen laatijoita laatijarekisteristä. Myös laaditut energiatodistukset ovat tietyiltä osin nähtävissä energiatodistusrekisterissä.
Energiatodistuksen laatijoista on jo nyt olemassa rekisteri ARAn sivuilla. Perustason pätevyyden omaavia laatijoita on runsaat 1800 ja ylemmän tason noin 200.
********************************
Info:
Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa sekä uusissa pientaloissa.
Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa voimassaoloaikansa mukaisesti. Isännöitsijätodistukseen sisältyville energiatodistuksille, jotka ovat yleisin energiatodistustyyppi, tulee pidennetty voimassaoloaika vuoden 2014 loppuun asti.
Energiatodistuslaki uudistyi 1.6.2013, jonka jälkeen uuden lain mukaisia todistuksia kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä on edellytetty asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa.
Rivi- ja ketjutaloja sekä liike- ja toimistorakennuksia uudet säädökset ovat koskeneet 1.7.2014 alkaen ja hoitoalan rakennuksia sekä kokoontumis- ja opetusrakennuksia ne tulevat koskemaan 1.7.2015 alkaen.
Ennen vuotta 1980 rakennettuille pientaloille energiatodistus on tulossa myynnin ja vuokrauksen yhteydessä 1.7.2017 alkaen. Tosin Helsingin Sanomat uutisoi 16.10.2014 asuntoministeri Pia Viitasen uskovan, että EU:n komissio vielä lieventäisi suhtautumistaan vanhojen omakotitalojen energiatodistuksiin.
Teksti ja kuva: Irene Murtomäki
Laajempi artikkeli energiakatselmuksesta on julkaistu lokakuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti PääkaupunkiseutuExtrassa 8/2014.