Energiansäästökeinot: Kulutusmittari seinään ja älyä ohjaukseen

Sähköyhtiön verkkopalveluun voi kirjautua, jos haluaa tietää, kuinka paljon sähköä kuluu. Mutta kun näkyvällä paikalla kotona onkin näyttö, josta voi seurata reaaliaikaisesti sähkönkulutustietoa, silloin se kannustaa paremmin säästämään sähköä.
– Omia kulutustottumuksiaan on helpompi muuttaa, kun näytöstä havaitsee heti laitteiden käynnistämisen, saunan lämmityksen tai lattialämmityksen vaikutuksen tehoon ja energiankulutukseen sekä voi muodostaa talouden kokonaissähkönkulutuksesta eri tilanteissa paremman kuvan, asiantuntija Sami Seuna Motivasta sanoo.
– Kokonaiskulutusta voi vertailla muihin vastaaviin kotitalouksiin. Se antaa käsityksen siitä, ovatko omat kulutustottumukset keskimäärin kohdillaan. Säästötoimia varten tietoa on kuitenkin palasteltava ja tartuttava kohteisiin, joissa kulutus on tarpeettoman korkea, Seuna kannustaa.

Pihistelystä älyohjaukseen
Sähkönkulutuksen etäluennan ansiosta kulutusta on helpompi seurata, laskutus perustuu todelliseen kulutukseen, eikä mittareita tarvitse enää erikseen lukea.
– Älykkäät sähköverkot tarjoavat hyvän alustan uusille palveluille, joita on jo nyt laajasti tarjolla kotitalouksille energiankäytön hallintaan, energia-asiantuntija Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimistosta sanoo.
Penttinen on selvittänyt etämittareiden ja niihin liittyvien energiatehokkuuspalvelujen tarjontaa Suomessa osana eurooppalaista USmartConsumer -hanketta. Palveluja tarjoavat sekä energiayhtiöt että teknologiayritykset.
Valittavana on laaja kirjo erilaisia energiankulutustietoa tarjoavia ratkaisuja, sähkön uusia hinnoittelumalleja sekä älykästä automaatiota. Monissa muissa maissa palveluja vasta pilotoidaan tai tarjotaan vain osalle kuluttajia.
– Isossa-Britanniassa näkyville asennettava kulutusnäyttö on pakollinen varuste asunnossa. Sieltä saatujen kokemusten mukaan se on myös tehokas energiaviestinnän väline ja ohjaa asukkaita tehostamaan energiankulutustaan, Penttinen kertoo.
Maailmalla älykkäät termostaatit ovat yleistymässä. Suomessa näiden vastineeksi voidaan nähdä sähkölämmityksen älyohjaus, jotka auttavat optimoimaan ja säätämään kulutusta tarpeen mukaan ja sähkön hinnan kannalta edullisimpiin ajankohtiin.
Tarkka kuluttaja hyötyy pörssisähköstä joko sopeuttamalla omaa kulutustaan halvemman sähkön ajankohtaan tai älykkäällä automaatiolla. Tyypillisesti pörssisähkö on kalleimmillaan arkena aamupäivisin ja alkuillasta – jo nämä huomioimalla saa edullisempaa sähköä.
– Suomessa on puolisen miljoonaa sähkölämmitteistä pientaloa, joissa pelkästään älyohjauksella voi saada jopa 20–30 prosentin vuosisäästöt lämmityksestä, Seuna arvioi.
Tekniikka on saataviin säästöihin nähden kohtuuhintaista, lisää asumismukavuutta ja on varsin helppoa asentaa ja käyttää.

Lisätietoa Motivan koordinoimasta kuluttajien energianeuvonnasta löydät täältä: