Energiansäästöön pätee vanha sanonta, että pienistä puroista syntyy iso virta. Tämän allekirjoittaa helsinkiläinen näyttelijä Jenni Kokander. Hän on perheensä kanssa esimerkillään osoittanut, että myös kaukolämmitteisessä rivitalohuoneistossa voi pienentää sähkön kulutusta mukavuudesta tinkimättä.
– Usein kuvitellaan, että energiaa säästääkseen pitää istua iltaisin pimeässä ja syödä raakaruokaa, mutta se ei pidä paikkaansa, Jenni Kokander tuumaa.
– Oman kokemukseni mukaan riittää, kun tekee arjessaan valintoja, joilla välttää turhaa kulutusta. Energiansäästämisestä muodostuu luonteva osa arkea. Enää ei tarvitse koko ajan ajatella: säästänpä nyt sähköä!
Jenni Kokander perheineen voitti viime vuonna Vattenfallin järjestämän Vuoden Energiaperhe -kilpailun, johon osallistui julkisuuden henkilöitä. Hän asuu puolisonsa sekä 9- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa Tapanilassa kaksikerroksisessa, 100 neliömetrin asunnossa.
Jenni myöntää olleensa energia-asioissa melko vihreä.
– Tiesin yllättävän vähän, vaikka olin toki miettinyt hiilijalanjälkeäni ja ekologista elämäntapaa. Sähkö oli minulle sitä mikä näkyi, eli valot. Näin ollen sillä saralla oli paljon petrattavaa
– Kilpailuun osallistujista perheemme kulutti lähtötilanteessa vähiten energiaa. Ajattelin, että mahtaako niitä säästökohteita löytyä. Itsellenikin yllätyksenä huomasin olevani kovin kilpailuhenkinen, joten hain kaikki mahdolliset kohteet, joissa voisi säästää. Puristus kannatti, koska voitto napsahti.
Nelihenkisen perheen kokonaissäästö oli lopulta 3000 kWh, noin 38,2 prosenttia ja 292 euroa.
– Ja tämä kaikki ilman sen suurempaa kipuilua.
Nyt Jenniä voi luonnehtia energiansäästön sanansaattajaksi. Hän toimii yhtenä mentorina kesällä käynnistyneessä Energiaperhe-kilpailussa.
Lattialämmitys suurin sieppo
– Aikaisemmin märkätilan lämmitys nielaisi kotimme sähkönkulutuksesta jopa puolet eli noin 500 euroa vuodessa. Lämmitys oli kesäkautenakin päällä täydellä teholla riippumatta siitä, oliko hellettä vai ei. Lisäksi ovi oli koko ajan auki, joten käytännössä koko yläkertaa lämmitettiin lattialämmityksellä.
– Nyt lattialämmitystä säädetään tilanteen mukaan. Lisäksi ovi pidetään kiinni, ettei lämpö karkaa muualle.
Valokatkaisijat ovat tänä päivänä Kokanderin perheessä entistä ahkerammassa käytössä.
– Energiansäästökilpailun ollessa alkumetreillä tuli tyttömme usein muistuttamaan: ”Taas on yläkerran valot päällä.” Pikkuhiljaa valojen sammuttaminen alkoi iskostua päähän. Niiden kanssa pitää silti olla edelleen tarkkana kaiken tohinan keskellä etenkin aamuisin. Illalla kotiin palatessa ei ole kiva huomata, että kappas vaan: yläkerran valot ovat jääneet päälle. Ja näyttää siltä, ettemme paini ongelmamme kanssa yksin, vaan yhtä valoisalta näyttää monen naapurinkin yläkerta, Jenni on pannut merkille.
Valoihin liittyen Jenni sai hyvän vinkin esikoiseltaan Saimalta.
– Makuuhuoneessa on kaksiosainen katkaisija, jonka toisesta kytkimestä menee päälle parvekkeen valo. Se tuli usein laitettua yhtä aikaa päälle makuuhuoneen valon kanssa ja ihan turhaan. Tyttö tuumasi minulle, että miksen pöljä teippaa parvekevalon katkaisijaa. Sehän ratkaisi pulman, ja läpinäkyvää teippiä käytettäessä sitä ei kukaan edes huomaa, Jenni iloitsee.
Monta paikkaa energiansäästöön
Niin ikään ruuanvalmistuksessa energiansäästö on mahdollista. Jenni vinkkaa hyödyntämään uunin jälkilämmön.
– Makaronilaatikkoa tehdessä riittää, kun uuni on päällä muutaman kymmenen minuuttia. Sen jälkeen ruuan voi pitää uunissa kypsymässä toiset parikymmentä minuuttia.
Television, digiboksin ja niiden ympärillä olevan muun elektroniikan piuhat on liitettynä katkaisijalla varustettuun pistorasiaan.
– Kaikista koneista saa virran yöksi pois yhdellä näpsäytyksellä, mikä on kätevää.
Kodinkoneiden hankinnoissa Jenni Kokander neuvoo suosimaan energiaystävällisiä malleja. Hän on itse myös huomannut, että niiden käyttöönkin pitää kiinnittää huomiota.
– Minulla oli ennen jääkaapin päällä monenlaista sisustushärpäkettä, kuten olen huomannut empiiristä tutkimusta tehdessäni olevan monella muullakin. Tämähän ei ole energiataloudellista, koska koneen päällä pitää olla tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään, Jenni tietää.
”Opeta lapset energiafiksuiksi”
Jenni Kokander innostaa ottamaan lapset mukaan energiansäästöön. Hän on huomannut sen luonnistuvan heiltä helposti. Hänen mentoroimiensa perheiden tunnuksena on OLÉ, eli opeta lapset energiafiksuiksi.
Jenni Kokander muistuttaa, että energiansäästö ja ympäristöystävälliset valinnat eivät ole vain lapsiperheiden juttu. Yhtä lailla ne kuuluvat kaikenikäisten arkipäivään.
Hänen mielestään energiansäästössä ei pidä kuitenkaan mennä liiallisuuksiin niin, että se rupeaisi vaikeuttamaan omaa arkea.
– Monet paasaavat energiatehokkuudesta. Siitä huolimatta he lentävät tämän tästä Intiaan tai Thaimaahan ja syövät kaukaa rahdattua soijaa ajattelematta, että lähellä tuotettu luomuliha on ympäristöystävällisempi valinta.
Jenni Kokander korostaa, ettei halua luontohipin leimaa otsaansa.
– Kukin voi miettiä ne luontevimmat ja helpoimmat keinot, joilla syntyy energiansäästöä. Jokainen voi tehdä jotakin, Jenni kannustaa.
Energiansäästöön innostuneita hän opastaa tutustumaan kodin sähkönkulutukseen.
– Sähköyhtiön verkkosivujen kautta pääsee katselemaan oman taloutensa sähkönkulutustietoja vaikkapa tunneittain. Niitä tarkastelemalla näkee, kuinka paljon kuluu milloinkin sähköä – ja halutessaan voi muuttaa omia rutiinejaan energiaystävällisemmäksi, Kokander vielä mainitsee..
Teksti: Irene Murtomäki
Artikkeli julkaistaan marraskuussa ilmestyvässä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa 8/2016.