Energiakisa haastaa taloyhtiöt

Syyskuun puolivälissä käynnistyy Pirkanmaan alueella Energiatriathlon-kilpailu, jonka tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta taloyhtiöissä ja vähentää asumisen kustannuksia. Samalla selvitetään, vaikuttavatko säästötoimet asumisen mukavuuteen.

Energiatriathlonissa taloyhtiöt pyrkivät eroon turhasta kulutuksesta ja kisaavat vesi-, sähkö- ja lämpösarjoissa. Sarjojen parhaat palkitaan ja nopeimmille ilmoittautujille järjestetään oma starttikäynti.

Tuomaristo valitsee voittajat joulukuussa taloyhtiöiden mittaustulosten ja tehtyjen toimien perusteella. Osallistujat auttavat taloyhtiöiden kulutusseurannan ja -tietoisuuden kehittämisessä.

Taloyhtiön hoitokuluista kuluu energiaan ja veteen noin 30–40 %. Muista kustannuksista on hankalampi tinkiä, mutta turhaa energian- ja vedenkulutusta voidaan leikata suhteellisen helposti. Esimerkiksi jatkuvasti vuotava wc tai hana saattaa aiheuttaa vuodessa jopa useiden kymmenien tuhansien eurojen laskun taloyhtiölle.

Lämmityspuolella taas jo yhden asteen pudotus sisälämpötilassa säästää vuodessa noin 5 % lämmitysenergiaa. Sähköä voidaan säästää helposti muun muassa sulanapitojärjestelmien ja lattialämmityksen oikean käytön, tiivistettyjen saunavuorojen LED-valaistuksen avulla.

Kilpailua koordinoi Tampereen kaupungin TARMO – Tampereen seudun asuinalueet energiatehokkaiksi -hanke, ja se toteutetaan yhteistyössä Ekokumppanit Oy:n, Tampereen Sähkölaitoksen ja Tampereen Veden kanssa.

Kilpailun ohjeet ja osallistumislomake löytyvät sivulta www.energiakisa.fi