Energia on A ja O!

Kerrostalo-oloa

Älkää nyt hätkähtäkö, mutta paljastan jokaisen tiedossa olevan salaisuuden: kaikki energia tulee auringosta. Tästä syystä auringon kanssa on syytä olla hyvissä väleissä. Ilman auringon hyväntahtoista loistetta olisimme lirissä. Tämän tiesivät jo muinaiset kansat, sillä he palvoivat aurinkoa ja uhrasivat auringolle ihmisiä.

Me nykyihmiset haluamme myös olla väleissä tuon ison tähden kanssa. Tästä todisteena on se, että Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintavirasto NASA lähetti elokuussa Parker Solar Probe -luotaimen kohti aurinkoa. Virallinen selitys on, että luotain lähti keräämään tietoa. Villi arvaukseni on, että se lähetettiin modernin ajan uhrina, jolla halutaan lepyttää aurinkoa.

Aurinko muodostui vajaa viisi miljardia vuotta sitten, ja noin viiden miljardin vuoden kuluttua sen energiavarat loppuvat. Käytännössä auringon keskustasta loppuu vety, se alkaa laajentua ja muuttuu punaiseksi. Seuraavassa vaiheessa se nielaisee ensin Merkuriuksen ja sitten Venuksen. Maapallolle ei käy aivan niin huonosti, sillä se sulaa laavapalloksi.

Siihen asti meillä ei ole mitään hätää. Kyllä energiaa riittää. Riittää kun vääntää lämmityksen kovemmalle. Lisää tehoa ja energiaa saa, kun kääntää nappulat isommalle. Valokatkaisija on tavallisesti lähellä, hanasta tulee kädenkäänteessä vettä ja saunan saa päälle etänä älykännykällä.

Rockelämää parodioivassa Spinal Tap -elokuvassa kitaristi Nigel Tufnel esittelee kitaravahvistinta, jossa äänen saa kovemmalle kuin muissa vahvistimissa, koska nappulan voi säätää kympin sijasta yhdelletoista.

”Saako äänen siis kovemmalle?”, haastattelija kysyy.

”Kyllä, se on pykälää kovempi. Se ei ole 10, vaan se on 11. Tavallisissa vahvistimissa on vain 10”, kitaristi vastaa.

”Miksi ette vain käytä vahvistinta, jonka asteikko menee kymppiin?”

”Mutta tämä menee yhteentoista!”

Niinpä niin, kuten enoni tapasi sanoa, monimutkaiset asiat eivät koskaan ole yksinkertaisia.

Energian mittayksikkö E on tuttu Albert Einsteinin suhteellisuusteorian yhtälöstä. Joku voisi luulla, että fyysikko on nimennyt kaavan ensimmäisen kirjaimen omahyväisesti sukunimensä alkukirjaimen mukaan.

Jos tarkkoja ollaan, kaavassa E = mc², E = energia, m = massa ja c = valonnopeus.

Yhtälö ilmaisee sen, että energia ja massa ovat saman asian eri puolia. Massaa voi siis pitää eräänä energian muotona.

Kun siis syön energiapatukan ja juon energiajuomaa, niin massani kasvaa. Ja mikä parasta, saan energiaa.

Tankkauksen jälkeen naama on yhtä aurinkoa ja voin lyllertää sohvalle säästämään energiaa.

Se vaan tämmöistä pientä humanistia ihmetyttää, että olenko silloin energiatehokas vai energiatehoton?

Varmaa kuitenkin on, että ihmiskunta joutuu käyttämään paljon energiaa siihen, että voimme tulevaisuudessa käyttää yhä vähemmän energiaa.

Teksti: Jyrki Liikka