– Eläinpelastustehtävien kehittäminen on ollut erittäin mieluisaa ja tempaissut mukaansa. Kun aloitin 90-luvulla toiminnan kehittämisen, eläinpelastustehtäviä oli vuosittain noin 50–60. Nykyään Suomessa niitä on vuosittain jo reilut 2000, joista Helsingissä n. 800. Helsingin eläinpelastusyksikkö on kymmenessä vuodessa kasvanut 16 henkilön aktiiviseksi toimijaksi, ylipalomies Vesa Nurminen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta toteaa.
Hänet on valittu Vuoden Palomieheksi ja hän on ansioitunut erityisesti suomalaisen eläinpelastustyön kehittäjänä sekä toteuttajana.
– Olin mukana vaativissa eläinpelastustehtävissä 90-luvun alussa, jolloin tarve oikeanlaisille työvälineille ja eläinten pelastamiseen liittyvään lisätietoon oli suuri. Tehtävät eivät aina menneet ihan putkeen ja saattoivat olla vaarallisia. Vuonna 1995 sain luvan lähteä kehittämään eläinpelastukseen soveltuvaa välineistöä, Nurminen kertoo.
Kehittämistyö tapahtui alkuun muun työn ohessa, mutta vuodesta 2006 alkaen Vesa Nurminen on tehnyt eläinpelastuksen kehittämistyötä päätoimisesti, kun Helsinkiin perustettiin oma eläinpelastusyksikkö.
Hänen kehittämistyönsä ansiosta Helsinkiin on syntynyt korkeatasoinen eläinpelastusvalmius niin päivittäisiin kuin myös vakaviin eläimiin ja ympäristöön kohdistuviin suuronnettomuusuhkiin.
Nurminen on ollut mukana myös kansainvälisessä verkostossa ja tuonut esimerkiksi Yhdysvalloissa kehitettyjä koulutusmalleja Suomeen.
Jokamiehen taidot kunniaan
Nurminen siirtyy ensi vuonna eläkkeelle Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palveluksesta, mutta pyrkii saamaan oman osaamisensa siirrettyä työtään jatkaville. Toki hän jatkaa eläinpelastustehtävien parissa vapaaehtoisena. Luonnonvaraisten eläinten havainnointi jatkuu myös rakkaan harrastuksen, luontovalokuvauksen, parissa.
– Suuren yleisön olisi hyvä tietää eläinpelastustehtäviin liittyen, että yllättävän monen tapauksen voisi hoitaa myös itse. Jokamiehen taitoihin olisi hyvä kuulua myös esimerkiksi tieto, miten toimia kun lintu lentää sisätiloihin. Silloin laitetaan verhot eteen kaikkiin muihin ikkunoihin paitsi siihen, josta lintu ohjataan ulos. Sen jälkeen kyseinen ikkuna avataan ja laitetaan valot pois. Pelastuslaitos on syytä kutsua apuun vasta sitten kun on ensin itse kokeiltu, ja tilannetta ei ole onnistuttu omin neuvoin ratkaisemaan, ohjeistaa Nurminen.
Vuoden Palomiehen valitsee toimikunta, johon kuuluvat edustajat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, Suomen Palopäällystöliitosta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta, Suomen Sopimuspalokuntien Liitosta, Pelastustieto-lehdestä ja Sisäministeriön pelastusosastolta. Vuoden Palomies tai Palokuntalainen on valittu vuodesta 1982 lähtien.