Ekokoti- ja Tarmo – Tampereen seudun asuinalueet energiatehokkaiksi -hankkeissa on parin vuoden ajan kasvatettu tietoutta energiansäästöön tähtäävistä toimista. Hankkeiden puitteissa Tampereen seudun taloyhtiöihin on tähän mennessä koulutettu 70 energiaeksperttiä.
Projektipäällikkö Emilia Olkanen kertoo eksperttikoulutuksen olevan suosittua. Tulijoita on ollut enemmän kuin paikkoja.
– Muodostavathan lämmitys, sähkö ja vesi 30–40 prosenttia taloyhtiön hoitokuluista, joten ei ole mikään ihme, että asia kiinnostaa. Koulutuksesta ovat olleet innoissaan paitsi taloyhtiöiden hallitusten edustajat myös isännöitsijät.
Projektit ovat katkolla loppuvuodesta, mutta saanevat jatkoa, joten lisää koulutusta on luvassa.
– Tavoitteena on kouluttaa energiaekspertit 10 prosenttiin Tampereen seudun taloyhtiöiden hallituksista, mikä tarkoittaa 800 henkilöä, Emilia Olkanen kertoo.
Halu ja kiinnostus riittävät
Energiaeksperttikoulutukseen voi osallistua kuka tahansa taloyhtiön hallituksen jäsen.
– Pohjakoulutusta ei tarvita, vaan halu ja kiinnostus energiansäästöön riittävät. Energiaekspertillä pitää olla käytössään oman talonsa sähkön, lämmityksen ja veden kulutustiedot. Näin hän voi vertailla niitä muihin vastaaviin taloihin sekä tarkastella lukuja eri aikajaksoilla, onko esimerkiksi jonain vuonna kulunut tavallista enemmän sähköä ja mistä se on johtunut. Näin hän voi tarttua mahdollisiin epäkohtiin ja pohtia olisiko asialle jotain tehtävissä.
– Tähänastisten kokemusten mukaan eksperttitoiminnalla on saavutettu taloyhtiöissä tuntuviakin säästöjä.
– Talon rakennusvuosi ei kerro sen energiatehokkuutta. Talotekniikkajärjestelmät ovat monimutkaistuneet. Niitä ei välttämättä osata käyttää ohjeistuksen ollessa puutteellista tai ne on vääränlaisesti viritetty. Tämä voi aiheuttaa turhaa energiankulutusta.
Energiaekspertti tietää koulutuksen käytyään, mihin energia omassa kiinteistössä kuluu ja missä kunnossa rakennus on. Hän on aktiivisessa yhteydessä isännöinnin ja huollon kanssa.
Myös tiedonvälitys asukkaiden suuntaan on oleellista. Jo pienillä käyttäytymisen muutoksilla on mahdollista saada paljon muutosta aikaiseksi.
Tarmo- ja Ekokoti-projekteissa energiaeksperteiksi on koulutettu taloyhtiöiden hallitusten jäseniä.
– Aikaisemmin toteutetuissa koulutuksissa energiaekspertti on voinut olla kuka tahansa taloyhtiön asukas. Se ei ole aina ollut toimiva malli, vaan energiaekspertti on saatettu kokea ”oudoksi tyypiksi”, joka kyttää muiden tekemisiä. Palkaksi hän on saanut enemmän haukkuja kuin kiitosta.
Energiaeksperttikoulutusta jo 90-luvulla
Energiaeksperttikoulutus ei olekaan mikään uusi juttu. Motiva ja VVO käynnistivät energiaeksperttitoiminnan 1990-luvulla. Toiminta on kuitenkin pikkuhiljaa hiipunut, ja tällä hetkellä aktiivisesti eksperttejä kouluttaa vain muutama taho koko Suomessa.
Tarmo-projekti on järjestänyt tänä syksynä taloyhtiöille myös energiatriathlonin, jossa ovat lämpö-, vesi- ja sähkösarjat.
– Triathlonin kussakin sarjassa on mukana kymmenkunta taloyhtiötä. Osallistujille on järjestetty koulutusta ja kerrottu, kuinka säästöjä saadaan käytännössä aikaan. Joulukuussa valitaan sarjojen voittajat taloyhtiöiden mittaustulosten ja tehtyjen toimenpiteiden perusteella. Tulevaisuudessa voidaan pistää pystyyn vaikkapa energiamaraton, Emilia Olkanen suunnittelee.
Tarmo- ja Ekokoti-hankkeissa on kehitetty taloyhtiöiden energianhallintaa. Tarmo-hanketta ovat rahoittaneet Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus, Ekokotia Ympäristöministeriö.
Lisätietoa: www.tarmoprojekti.fi
Artikkeli on julkaistu joulukuussa ilmestyvässä Kiinteistöposti Profesionalissa 10/12.
Teksti ja kuva: Irene Murtomäki