– Kolme asuntoa on jo vaihtanut omistajaa, isännöitsijä Vesa Ryyppö nummelalaista asunto-osakeyhtiön Kisarinnettä isännöivästä M. Ryyppö Ky:stä toteaa. Asuntojen myynti ei sinällään ole uutinen, mutta kun se tapahtuu viisi vuotta eri oikeusasteissa maalämpöjärjestelmänsä puolesta taistelleessa taloyhtiössä, asuntokauppojen syntyminen on uutinen.
Uutista ei olisi ilman Uudenmaan ELY-keskuksen jo aikaisemmin esittämää ja virallisesti heinäkuussa antamaa hyväksymislausuntoa.
Sen perusteella Asunto Oy Nummelan Kisarinteen ei tarvitse purkaa maalämpöjärjestelmää, vaan se jää paikoilleen, kunhan taloyhtiö toteuttaa pohjavesien suojelemiseksi suunnitellut toimenpiteet: lämpökaivoille tehdään bentoniittitäyttö ja taloyhtiö sitoutuu pohjavesien tarkkailuohjelmaan.
ELY-keskuksen hyväksymispäätös edellyttää myös sitä, että se saa tiedon 60 vuorokauden päästä tehdyistä töistä, kuka ja miten ne on tehty sekä mahdollisesta uudesta seurantaohjelmasta.
– Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksymispäätöksessä oli muutamia tarkentamista vaativia seikkoja, minkä jälkeen vasta pääsemme pyytämään tarjoukset ja toimittamaan tietoa ELY-keskuksessa asiaa hoitaneelle hydrogeologi Timo Kinnuselle, Ryyppö kertoo.
Viiden vuoden taistelu saadaan näin päätökseen
Kiinteistöposti kertoi Asunto Oy Kisarinteen tapauksesta viimeksi viime vuoden marraskuussa, kun taloyhtiö aikoi käyttää kaikki mahdolliset keinot erinomaisesti palvelleen maalämpöjärjestelmänsä puolesta.
Taisteluhenkeä nostatti se, että Korkein hallinto-oikeus oli lokakuun alussa pysyttänyt voimassa Vaasan hallinto-oikeuden aikaisemmin tekemän päätöksen, minkä mukaan järjestelmä pitää joko purkaa tai muulla tavoin esittää toimet, joilla ehkäistään pohjaveteen kohdistuvien haittojen syntyminen.
Taloyhtiö päätti esittää toimet, joilla pohjavesiä suojellaan ja sai avukseen Suomen johtavan ELY-keskuksen entisen hydrogeologin Heikki Hautalan.
Toimenpidesuunnitelman laatimiseen palkattu Hautala teki Vesa Ryypön mukaan erittäin perusteellista ja asiantuntevaa työtä. Hän selvitti tarkkaan yksityiskohtia myöten, miten Kisarinteen järjestelmä on rakennettu ja lämpökaivot toteutettu.
Lisäksi hän selvitti, millä korkeudella pohjavedestä tontti sijaitsee, pohjaveden muotokartan, mistä näkyy, miten ja mihin suuntaan pohjavesivirtaukset kulkevat jne.
Tällä suunnitelmalla sitten lähestyttiin Uudenmaan ELY-keskuksessa asiaa hoitanutta Timo Kinnusta.
Ja virallisesti heinäkuussa saatiin hyväksymispäätös Asunto Oy Nummelan Kisarinteen esittämille osallistuivat asiaa Uudenmaan ELY-keskuksessa hoitaneen Timo Kinnusen lisäksi ylitarkastaja Heli Herkamaa, ympäristösuunnittelija Kaija Savelainen ja lakimies Satu Lyytikäinen.
Lue aikaisemmin julkaistut artikkelit:
19.4.2013 julkaistu: Maalämpöjärjestelmä toteutettiin – taloyhtiö lupasotkun maksumieheksi?
22.12.2014 julkaistu: Taloyhtiö taistelee maalämpönsä puolesta
15.10.2015 julkaistu: Maalämpöjärjestelmälle purkumääräys
11.11.2015 julkaistu: Kaikki toivo nyt Uudenmaan ELY-keskuksessa