DNA:n kysely: Asumisen päästöjä ja lämmityskuluja halutaan pienentää

Kuva: Pixabay

DNA teetti kyselytutkimuksen helmikuussa 2020 verkkokyselynä, ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen toteutti Norstat-tutkimuslaitos.

DNA:n mukaan kerrostaloasukkaat ovat hyvin motivoituneita ilmastotoimiin asumisessaan: 80 % kyselyyn vastanneista kertoo haluavansa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä. Myös asumisen kustannussäästöt kiinnostavat suomalaisia:  74 % kyselyyn vastanneista sanoo haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia.

Rakennusten lämmittäminen tuottaa hyvin suuren osan Suomen ilmastopäästöistä – esimerkiksi Helsingissä selvästi yli puolet kaupungin päästöistä johtuu rakennusten lämmityksestä, DNA toteaa HSY:n tietoihin viitaten.

– Perinteisesti ihmisiä on kehotettu yksioikoisesti alentamaan asuntonsa lämpötilaa. Tämä ei ole kovin houkutteleva viesti, jos muutenkin vaikkapa kokee palelevansa kotonaan. Lämmitysenergiaa on mahdollista säästää myös paljon älykkäämmin niin, että asumismukavuuskin paranee, sanoo DNA:n älylämmityspalvelu Wattisesta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

– Kyselyn tulokset osoittavat, että ihmisillä on aito halu toimia ilmastonmuutoksen voittamiseksi. Asumisen energiankulutukseen liittyvät ratkaisut ovat aiemmin olleet työläitä ja hankalia, joten niihin on ollut vaikea ryhtyä. Vanhoissa kerrostaloissa on kuitenkin erittäin suuri energiansäästöpotentiaali, jonka laajalla käyttöönotolla voisimme pienentää ilmastopäästöjä merkittävästi, Lietsalmi sanoo.

48 % kyselyyn vastanneista kerrostaloasukkaista kertoo, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa, vaikka olisi sieltä pitkäänkin poissa. Peräti 85 % vastaa kuitenkin, että heidän asuntonsa lämpötilaa voisi hyvin laskea heidän sieltä poissa ollessaan, jos asunto lämpenisi automaattisesti takaisin ennen kuin he palaavat kotiin.

DNA:n mukaan uudenlaisten älylämmityspalveluiden avulla on mahdollista muun muassa laskea asunnon lämpötilaa yöksi, työ- ja koulupäivän ajaksi tai pitemmäksi aikaa, jos asukkaat ovat poissa kotoa. Myös eri huoneiden yksilöllisellä lämpötilan hallinnalla voidaan vähentää lämmitysenergian kulutusta.