Onko pikitien päässä pidettävien ammattimessujen aika ohi? Lokakuun ensipäivinä Helsingin Messukeskuksessa pidettiin Suomen ”suurimmat” rakennusalan messut, FinnBuild 2014.
Ensimmäisenä päivänä ovet olivat avoinna yhdeksän tuntia ja kävijöitä rapiat 5 000. Osastojen välissä leveät käytävät – tuo kävijämäärä tuolle aikajaksolle ei aiheuttanut ruuhkaa.
Kaksi seuraavaa päivää olivat vilkkaampia, mutta silti kävijämäärä jäi kauas tavoitteesta ollen alle 25 000.
Mikä on, kun kävijämäärät messuilla laskevat vuosi vuodelta? Eikö messuilla ole enää entisenlaista vetovoimaa? Vai onko messujen markkinointi sen ongelmakohta? Vai vieraille tarjottava ohjelma?
Kohta kolmekymmentä vuotta messuja kolunneena en osaa sanoa. Joku selittää, että jengi löytää yritykset ja niiden tuotteet internetistä – varmaan näinkin.
Toinen sanoo, ettei hektisen työnteon lomasta niin vain lähdetä lorvimaan messuille puoleksi päiväksi – totta sekin.
Pitäisikö messujen kokeilla taas sitä, että lauantaikin olisi messupäivä, jolloin timpurit ja yrittäjäkin pääsisivät helpommin messuilemaan, kun lauantai ei ole työpäivä?
Kävijäkato on ongelmallista myös messuille mukaan lähteneille yrityksille. Osallistuminen ei ole halpaa. Paikkavuokrat ovat kovat, osaston rakenteet maksavat paljon rahaa ja matka- ja henkilöstökulut ovat merkittäviä. Ja messuilla oleminen on muusta duunista pois.
Keskikokoisen rakennusalan yrityksen osasto, 50 neliötä, osaston rakentaminen ja purkaminen ja kolme messupäivää. Siis, kokonainen työviikko.
Puolenkymmentä työntekijää matka-, päiväraha-, majoitus- ja edustuskuluineen – helposti 50 000 euroa! Sen summan kasaan saamiseksi tarvitaan paljon työtä ja onnistuneita kauppoja.
Myönnän, on kolikolla toinenkin puoli. Yritysten pitää markkinoida ja olla näkyvillä, jotta brändi näkyy, ja toki messuilla on mahdollisuus tavata sellaisia asiakkaita, joita ehkä muuten ei tavoittaisi.
Ja kuten eräs näytteilleasettaja sanoi:
”Me, neljä miljoonaa liikevaihtoa tekevä yritys olemme täällä messuilla samalla viivalla kuin kilpaileva 40 miljoonaa vaihtava firma.” Sillä, jos jollakin on iso merkitys.