CHEF KARPPA: YHTEISÖLLISYYS TALOYHTIÖISSÄ

Taloyhtiöissä jos jossakin, tarvitaan yhteisöllisyyttä ja sitä sieltä löytyy. Toki, joskus vähän säröillen naapureiden kesken tai isännöitsijää kohtaan, mutta ilman yhteisöllisyyttä kolhoosiasumisesta ei tulisi mitään.

Taloyhtiön olemassaolo perustuu voimassa olevaan lakiin, joka hyvin tarkkaan määrittelee, miten päätöksenteko menee. Sooloilulle siellä ei ole sijaa. Yhtiökokous on systeemin ylin päättävä elin, hallitus on tärkein valmisteleva elin ja isännöitsijä hallituksen valtuuttamana hoitaa yhtiön päivittäiset rutiinit. Näin on luotu järjestelmä, jotta omistajan ääni pääsee kuuluviin.

Puheenjohtajat kerhoutuvat

Kiinteistöposti oli Itsenäisyyspäivän alla kutsuttana turkulaisen Puheenjohtajien klubin tilaisuudessa. Siellä oli helposti aistittavissa ja myös kuultavissa eri taloyhtiöiden puheenjohtajien välistä yhteisöllisyydestä runsain mitoin.

170 puheenjohtajaa on jo liittynyt klubiin ja heistä osaa jututtaessa kävi eittämättä ilmi, että homma toimii. Ihmiset saavat itselleen vahvistusta, vertaistukea taloyhtiötoimintaan. Lisäksi klubiin kuuluminen auttaa useasti taloyhtiöitä ihan käytännön asioissa, lämmönjakosiirtimen vaihtoon liittyvissä kysymyksissä, esimerkiksi.

Tällainen toiminta on kunnioitettavaa. Muistaa kuitenkin pitää, ettei se itsekseen muodostu, jonkun (usein yksi ihminen) on oltava aktiivinen ja järjestettävä kokouksia, tapahtumia, vaikkapa pikkujoulut.

Klubin puheenjohtaja Mika Artesola on juuri sellainen mies Turussa. “The puheenjohtaja”, joka nauttii suurta kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden arvostusta. Aiheesta.

Tällaisia klubeja löytyy myös Tapiolan Taloyhtiöforum Espoosta, Ogeli-Klubi Helsingin Oulunkylästä, Hallitusforum Jyväskylästä, tiettävästi Lahdessakin… ja muutamia uusiakin on viritteillä. Hienoa se.

Se koira älähtää, kehen kalikka kalahtaa

Edellisessä lehdessämme kommentoin ”Kuka huolehtisi isännöitsijästä”. Kommentti on saanut aikamoisesti huomiota. Monet ammattilaiset ovat kiitelleet, että hienoa, kun nostatte tällaisia asioita esille.

Isännöintiunioni tuntuu suhtautuvan selvästi toisella tavalla. En tiedä missä maailmassa elävät, jos faktoihin perustuva kommentointi käy niin herkästi hipiälle, että nostaa pussillisen herneitä nenään ja estää normaalin hengittämisen.

Sitä saa mitä tilaa. Ottakoot huomioon myös ihmiset, aidosti, tai vaihtakoot agendansa virallisesti isojen isännöintiyritysten puolestapuhujaksi.