Yrityksen ensisijainen tehtävä on tuottaa sijoitetulle pääomalle voittoa. Yrityksen toimitusjohtaja on palkattuna työntekijänä ajamassa yrityksen ja yrityksen omistajien etua. Taloyhtiöillä on harvoin palkattua työväkeä. Vain harvoissa taloyhtiöissä on verokortilla työskentelevä talonmies. Useimmiten siivous, korjaukset, kiinteistönhuolto ja isännöinti on ulkoistettu ja niitä tekevät yritykset laskuttavat taloyhtiöitä tehdyistä töistä. Näin on ja näin pitää ollakin.
Kenen etua isännöitsijä ajaa? Yksi pohdittava tulokulma asiaan on, että kenen etua isännöitsijä ensisijaisesti ajaa? Taloyhtiön vai isännöintiyrityksen? Oikea vastaus varmaankin kuuluu, että molempien… mutta.
Yritykset eivät ulkoista toimitusjohtajuutta. Se on täysin absurdi ajatuksenakin. Taloyhtiöillä ei ole oikeastaan vaihtoehtoa, isännöinti hankintaan ostopalveluna tai tehdään se itse.
On lukuja ja lukuja. Suomessa on yli 7 000 oman toimen ohella toimivaa osakasisännöitsijää, yleensä pienissä taloyhtiöissä.
Markkinoilla on lähes pari tuhatta kaupparekisteriin merkittyä isännöintipalvelua tarjoavaa yritystä ja niissä toimii yli 3 500 isännöitsijää. Näin on, vaikka Isännöintiliitto ilmoittaa määräksi vain 700 yritystä ja 2 500 isännöitsijää. No, näillä luvuilla järjestäymisaste näyttää komeammalta.
Asunto-osakeyhtiöitä on yli 85 000, joten isännnöitävää kuitenkin on.
Chef Karppa 25. syyskuuta 2013.