Chef Karppa: LEHTIMIEHEN HUOMIOITA

Elämme yritysmaailmassa taloudellisesti haastavia aikoja. Tuntuu, ettei kenelläkään mene kovin loistavasti. Onneksi toisenlaisia viestejäkin asiakkailta kuulee. Printin puolella täytyy stepata tuplavauhtia, että pysyy edes paikoillaan.

Olen viime viikkoina tavannut useita asiakkaitamme ja keskustellut ensi vuoden näkymistä ja yhteistyöstä. He ovat viestineet monitahoisesti nykynäkymiään bisnekseen; haasteellista, hiljainen syksy, mikä lama, plus 14 prosenttia edellä viime vuotta, meidän täytyy petrata markkinointia, kuluja on pakko leikata, mutta silti on satsattava markkinointiin.
On ilo tavata suomalaisia kiinteistöalan yritysten edustajia ja omistajia. Kaikki olemme samaa mieltä, että kiinteistöala ei todellakaan ole auringonlaskun ala. Päinvastoin, torpat kuluvat 24/7 ja niitä täytyy ylläpitää jatkuvasti. Lisäksi korjausvelkaa pitää saada lyhennettyä.
Se ei tapahdu itsekseen. Siihen tarvitaan osakkeenomistajien ymmärrys ja tahtotila sekä isännöitsijöiden aktiivisuutta, että ”kello tikittää”. Ja tekijät.
Toki paljon on tehtykin. Tilastokeskuksen viime vuoden korjausluvut kertovat, että taloyhtiöt ja osakkeenomistajat korjasivat kiinteistöjään ja huoneistojaan noin kolmella miljardilla eurolla. Iso luku.

Pikkujoulukinkerit
Saimme päätoimittajamme Riina Takalan kanssa kutsun Turkuun, Puheenjohtajien Klubin pikkujoulukinkereihin. Klubiin kuuluu noin 200 taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtajaa.
Juhlissa oli pitkästi toista sataa kutsun saanutta, valtaosa puheenjohtajia.
Turun Klubi on aktiivinen, kiitos puheenjohtajansa Mika Artesolan. Klubissa puheenjohtajat saavat ”vertaistukea” mitä erilaisimpiin taloyhtiöitä koskeviin asioihin; lämmönsiirtimen vaihto, putkiremontti, julkisivut, hankala naapuri jne. Hienoa.

Isännöitsijöille kaivattaisiin vastaavaa
Pieni osa isännöitsijöistä ja isännöintiyrityksistä on järjestäytynyt isännöintiunioniin. Valtaosa ei, ja koko ajan kuulee, että varsinkin yritykset jättävät unionin.
Monet yrittäjät tuntuisivat tarvitsevan jonkinlaisen foorumin, jossa voisivat keskustella isännöinnin arjesta, yrittämisestä, ongelmista bisneksessä, lainsäätäjän tuomista lisähommista…
Edellä mainittu unioni ei ole sitä pysynyt heille tarjoamaan, fokus on jossakin muualla.
Alan toimijat kaipaisivat puheenjohtajien tapaan, jos ei klubia, niin jonkin vaikkapa säännöllisen epäsäännöllisesti rakentuvan tapahtuman, jossa voisi puhaltaa ilmoja pihalle ja tavata kollegoita.
Kiinteistöpostille on tällainen pallo epäsuorasti heitetty. Olemme ottaneet siitä kopin ja asia on erittäin vakavasti pohdinnassa. Olisikohan sellaisen pilotti vaikka ensi vuoden Kiinteistömessujen yhteydessä, aika näyttää.

Kiinnostuneet voivat laittaa viestiä tulemaan, voimme kehittää tätä yhdessä.

P.S. Kinkereissä jaettiin myös huomionosoituksia. Allekirjoittanut sai Erikoiskunniakirjan. Mieltä lämmitti perusteluissa lause: ”Aktiivinen ja vaikutusvaltainen keskustelunherättäjä”.