Bitumikermi vanhan huovan päälle

Tällä mennään seuraavat 30 vuotta. Vanhan huopakatteen päälle asennettiin hyvin lämpöä ja kylmää kestävä SBS-kumibitumikermi.

Katon lähestyessä teknisen käyttöikänsä päätä on aika suunnitella sen peruskorjausta. Kattosaneerauksessa uusi vedeneriste voidaan asentaa vanhan katteen päälle, jos alusrakenteet ovat hyväkuntoiset. Lisäksi vanhan katteen tulee olla hyvin kiinni, jotta sen päälle voidaan asentaa uusi katekerros.

Tampereen Pyynikillä sijaitsevan Asunto-osakeyhtiö Honkaterassin tasakatto saneerattiin, kun 30 vuotta palvellut huopakate alkoi olla huonossa kunnossa. Vanhan huopakatteen päälle asennettiin tuoteluokan 1 laatuvaatimukset täyttävä SBS-kumibitumikermi. Taloyhtiön isännöitsijä Sami Nurmi Pirkanmaan Ammatti-Isännöinti Oy:stä ja taloyhtiön puheenjohtaja Rauno Männistö laskevat, että näin katolle saatiin lisää käyttöikää vähintään toiset kolmekymmentä vuotta.

Pyhäjärven rannalla sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Honkaterassi on valmistunut vuonna 1988.

Pyhäjärven rannalla sijaitseva As Oy Honkaterassi on valmistunut vuonna 1988. Seitsemänkerroksisen talon tasakatolla oli ennen remonttia alkuperäinen musta kaksikerminen huopakate, joka oli nähnyt parhaat päivänsä.

Taloyhtiö teetti vuonna 2017 kiinteistötutkimuksen, jossa kartoitettiin muun muassa katon kunto. Tarkastus paljasti vanhan huopakatteen tulleen teknisen käyttöikänsä päähän.

– Katon huopa oli paikoin irronnut ja myös pellitykset olivat huonossa kunnossa. Vuotoja ei kuitenkaan ollut tapahtunut. Yläpohjarakenteet olivat edelleen hyvässä kunnossa, joten ne eivät kaivanneet remonttia, Rauno Männistö ja Sami Nurmi kertovat.

Uusi yksikermikate asennettiin vanhan kaksikermikatteen päälle hitsaamalla. Talon alaräystäille asennettiin tippalistat ja katoille reunapellitykset. Uudet valkoiset pellitykset kirkastavat talon yleisilmettä.

Kuntotutkimuksen jälkeen taloyhtiössä alettiin keskustella kattoremontin toteuttamisesta.

– Pohdimme eri vaihtoehtoja ja esille nousi muun muassa katemateriaalin vaihtaminen peltiin. Siitä kuitenkin luovuttiin ja päätimme pysyä edelleen huopakatteessa, Männistö kertoo.

Varsinaista korjaussuunnitelmaa ei tarvittu, koska rakenteisiin ei puututtu.

Katon saneeraus eteni ripeästi

Vesikatteen saneeraus päätöksenteosta toteutukseen sujui Honkaterassissa ripeästi keväällä 2018.

– Yhtiökokous teki maaliskuussa päätöksen remontista ja antoi taloyhtiön hallitukselle luvan ryhtyä katon saneeraukseen ja ottaa remonttilainaa.

Tarjoukset pyydettiin neljältä kattofirmalta. Isännöitsijä Sami Nurmi toteaa kattourakoitsijoiden yleisesti ottaen vastaavan hyvin tarjouspyyntöihin, ja niin tälläkin kertaa. Annettujen tarjousten perusteella urakoitsijaksi valittiin Suomen Bitumikate Oy. Saneerauksen valvojana toimi Insinööritoimisto Lensu Oy, josta oli myös turvallisuuskoordinaattori.

Honkaterassin remontti kesti kaksi viikkoa. Työt katolla alkoivat toukokuun lopulla ja valmista oli kesäkuun alussa.

Honkaterassin remontissa saneerattiin vesikatteita yhteensä noin 340 neliömetriä. Talon huopakatteen lisäksi uusittiin sisäänkäynnin lipan, kolmen huoneiston parvekkeiden ja autotallin
katteet.

Puheenjohtaja Rauno Männistö ja isännöitsijä Sami Nurmi ovat tyytyväisiä kattoremontin sujumiseen. Vesikatteen saneerauksen loppusumma oli yhteensä noin 18 300 euroa.

Katteen lisäksi pellitykset kuntoon

Ennen uuden bitumikermin asentamista vanha kate harjattiin puhtaaksi sekä poistettiin siinä olleet rypyt ja höyrypussit. Lisäksi kattoviemärin tuuletusputkien eristämättömät osat eristettiin, tyvikumit uusittiin ja asennettiin pakkasmanttelit.

Uusi yksikermikate asennettiin vanhan kaksikermikatteen päälle hitsaamalla.

– Urakoitsijan kanssa sovittiin, että jos alusrakenteissa tulee vaurioita vastaan, niin nämä korjataan. Korjaustöitä ei kuitenkaan tarvittu. Rakenteet olivat hyväkuntoiset, kuten kuntotutkimuksessa oli todettu, Sami Nurmi kertoo.

Oleellisena osana remonttiin kuuluivat pellitykset, jotka ovat tärkeä osa katon toimivuutta.

– Vanhat pellitykset olivat huonossa kunnossa, joten ne piti vaihtaa. Talon alaräystäille asennettiin tippalista ja katoille reunapellitykset. Uudet valkoiset pellitykset nostavat myös talon yleisilmettä, Männistö mainitsee.

Talon räystäskouruja ei tarvinnut uusia.

Kahdessa viikossa saneerattiin vesikatteita yhteensä noin 340 neliömetriä. Talon huopakatteen lisäksi uusittiin sisäänkäynnin lipan, kolmen huoneiston parvekkeiden ja autotallin katteet.

Katto kuntoon kymmeniksi vuosiksi

Remontti sujui kaiken kaikkiaan hyvin eikä se häirinnyt asumista millään tavalla – ainakaan hallitukselle tai isännöitsijälle asti ei tullut asiasta valituksia.

– Hankkeesta tiedotettiin ajoissa, joten kaikki tiesivät mitä oli tulossa ja että ääntäkin saattaa syntyä.

Puheenjohtaja Rauno Männistö toteaa asukkaiden olleen tyytyväisiä siihen, että katto saatiin kuntoon. Vesikatteen saneerauksen loppusumma oli yhteensä noin 18 300 euroa.

Uudella vesikatteella katolle saatiin lisää käyttöikää todennäköisesti kymmeniä vuosia. Uuden vesikatteen takuuaika on kymmenen vuotta.

Isännöitsijä Sami Nurmi toteaa, että tähän aikaan vuodesta on meneillään kattoremonttien sesonkiaika.

– Bitumikatteiden saneeraukset ajoittuvat huhtikuun lopulta loka-, marraskuulle. Niitä ei yleensä tehdä kylmään vuodenaikaan, vaikka se säältä suojassa onnistuisikin.

Teksti Irene Murtomäki | Kuvat Ari Korkala