Finanssialan Keskusliiton julkaisema Avainturvallisuusohje on tarkoitus päivittää tämän vuoden aikana.
Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläisen mukaan ohjeessa huomioidaan myös uudet järjestelmät ja uusi teknologia.
Perusjuttu pysyy kuitenkin samana, eli oli kyse sitten mekaanisesta avaimesta tai esimerkiksi kulkukortista, on avainturvallisuus ennen kaikkea käyttäjän huolellisuutta ja avainten oikeaa säilytystä.
Avainturvallisuusohjeen ensimmäinen versio on vuodelta 2010.
– Noihin aikoihin ikään kuin herättiin siihen, kuinka tärkeitä toimijoita avainturvallisuuden kannalta ovat muun muassa kiinteistöhuolto- ja siivousliikkeet sekä vartiointiliikkeet. Avaimien kadotessa syystä tai toisesta oli nipussa mukana useiden yritysten ja taloyhtiöiden avaimet, Pänkäläinen kertoo.
– Usein tällaisessa tilanteessa katsottiin parhaaksi ratkaisuksi sarjoittaa esimerkiksi koko taloyhtiön lukot uudelleen. Tähän päädyttiin varotoimena, koska ei voitu tietää, ovatko avaimet jääneet jonnekin tahattomasti vai onko avaimet anastettu tarkoituksella. Joskus avaimet löytyivätkin lumen sulettua talon pihamaalta, joten kallis sarjoitustyö meni hukkaan.
Avainturvallisuudessa harppaus eteenpäin
Kyseisen kaltaisia tapauksia alkaa Pänkäläisen mukaan olla yhä vähemmän. Avainturvallisuudessa on nimittäin menty iso harppaus eteenpäin kuluvan vuosikymmenen aikana. Ohjetta noudatetaan melko hyvin, mikä on ennaltaehkäissyt avaimien katoamisia.
Muun muassa huoltoliikkeille suunnatussa avainturvallisuusohjeessa yksi keskeinen asia on avaimien säilyttäminen ajoneuvossa.
– Ohjeissa on kerrottu, miten avaimet pitäisi ajoneuvossa säilyttää, jotta ulkopuoliset eivät pääse niihin käsiksi. Säilytyskaappien valmistajilla on nykyisin varta vasten autoihin suunniteltuja yksiköitä, mikä on parantanut tilannetta. Niissä avaimet kulkevat mukana, eikä esimerkiksi huoltomiehen tarvitse kohteesta toiseen siirtyessään poiketa huoltoliikkeessä avaimia palauttamassa tai hakemassa.
Teksti: Irene Murtomäki