Avain hukkui – mitä tehdä?

Avain hukkui, mutta en kerro siitä taloyhtiölle – näin on toiminut lähes puolet suomalaisista, kertoo Avaimet hukassa –tutkimus. Sen mukaan suurin syy kertomatta jättämiseen on ollut se, että Suomessa yleisin avain on mahdollista teettää lukkoliikkeessä.

–  Tulosten mukaan 55 prosenttia suomalaisista on hukannut avaimensa kerran tai useammin. Lähes puolet heistä ei ole kertonut avaimen hukkaamisesta eteenpäin esimerkiksi taloyhtiölle, kertoo toimitusjohtaja Mika Pukari  elektromekaanisia lukkoja valmistavan iLOQ Oy:n tekemän tutkimuksen tuloksista.

Tutkimus tehtiin ajankohtana, jolloin suomalaisten yleisimmän avaimen patentti raukesi. 63 prosenttia vastanneista uskoi, että  patentin päättyminen lisää avainten väärinkäyttöä. Iäkkäämpiä ihmisiä huolestutti tutkimuksen mukaan oma ja muiden turvallisuus, kun taas nuoret pelkäävät enemmän varkauksien lisääntymistä. Lisäksi listalla oli  avaimen hukkaamisesta aiheutuvat rahalliset kustannukset.

– Vaikka patentti päättyy Suomessa, laajamittainen avainten kopiointi on epätodennäköistä, sillä patentti jatkuu vielä vuoden Euroopassa. Tästä johtuen Euroopassa valmistettuja avainkoneita voidaan toimittaa vasta vuoden päästä, Pukari kuitenkin toteaa.

Asiantuntijat uskovat, että kopiosuojan eli patentin päättyminen vauhdittaa lukituksen digitalisoitumista. Elektromekaanisissa lukoissa turvallisuuden takeena ei ole patentti, vaan suojaus perustuu elektroniseen salaukseen. Uusi avain koodataan, mikä on vaivatonta ja hukatun avaimen korvaaminen tulee edullisemmaksi kuin perinteinen lukkojärjestelmän uudelleensarjoittaminen.

Avaimet hukassa -tutkimus toteutettiin helmikuun puolivälissä 2013. Tutkimusaineisto on koottu verkkotutkimusyhtiö Cint Oy:n internet-paneelissa, jossa haastatteluja tehtiin yhteensä 1039.