Aurinkokeräimille keväthuolto

Auringonpaisteen lisääntyessä on aika varmistaa, että katolla olevat aurinkokeräimet ovat kunnossa ja aurinko pääsee paistamaan niihin esteettä. Aurinkokausi alkoi helmikuussa, ja eniten aurinkoenergiaa kevätkaudella saadaan huhti- toukokuussa.

Aurinkokeräimen kunto on hyvä tarkistaa talven jäljiltä. Sade huuhtoo keräinten pinnat, mutta joskus voi olla tarpeen pestä pinttynyt lika, jotta keräimet pystyvät ottamaan irti kaiken hyödyn jo kevätauringosta. Siinä samalla keräimistä poistuvat mahdolliset roskat.
Aurinkolämpöjärjestelmään kuuluvat aurinkokeräimet, aurinkolämpövaraaja, liuosputkisto ja sen latauspumppu sekä automatiikan ohjauskeskus.
Tarvittava keräinpinta-ala on 5-15 neliömetriä. Yhden keräimen pinta-ala on 2-2,5 neliömetriä.
Tarvittavaan keräinten lukumäärään vaikuttavat rakennuksen koko ja ilmansuunta, asukasmäärä, lämmönjakotapa sekä se, tuotetaanko aurinkolämmöllä sekä käyttövettä että lämpöä vai pelkästään lämmintä käyttövettä, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.
Järjestelmäkohtaiset esisäätöarvot ja säätölaitteiden toiminta-arvot on valittu aina rakennuskohtaisesti, tai näin ainakin tulisi olla. Kun arvot ovat kohdallaan, on järjestelmän toiminta automaattista.
Ainoat vuosittaiset huoltotoimet aurinkolämpöjärjestelmässä liittyvät siirtonesteen pakkasenkestävyyden ja keräinpiirin paineen tarkistamiseen.

Ajoissa suunnittelemaan
Jos suunnitelmat aurinkolämpöjärjestelmän käyttöönottamiseksi ovat vielä alkuvaiheessa, niin nyt kannattaa toimia, jotta saa hyödyn aurinkokaudesta.
Auringon säteily vaakatasolle on huipussaan kevät- ja kesäkuukausina. Maalis-toukokuussa saadaan auringonsäteilyä 75 prosenttia siitä määrästä, mitä sitä saadaan kolmena kesäkuukautena.
Öljyalan Palvelukeskus painottaa, että uudisasennuksissa urakoitsijan tulee hoitaa laitteiston käyttöönotto ja opastaa käytössä.
Kiinteistönomistajan pitää aina saada myös luovutuskansio, jossa on käyttö- ja huolto- ohjeet.
– Kansio kannattaa pitää tallessa myös siksi, että siitä löytyvät alkuperäiset esisäätöarvot. Apua säätöasioissa kannattaa ensisijaisesti hakea järjestelmän suunnittelijalta tai sen asentaneelta asennusliikkeeltä, koska nämä tuntevat rakennuksen erityispiirteet, toteaa erityisasiantuntija Eero Otronen.