Kunnat ja niiden omistamat yhtiöt hankkimaan aurinkojärjestelmiä kimpassa. Tämä on Suomen ympäristökeskus SYKEen koordinoimassa Hinku-hankkeessa syntynyt projekti.
SYKE toivoo saavansa vastaukset hankinnasta kiinnostuneista kunnista maaliskuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen kaikki kohteet listataan ja voimalat ja rahoitus kilpailutetaan. Kaikki asennukset on tarkoitus tehdä kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Pienet hankinta- ja käyttökulut
Kannattavuuden maksimoimiseksi kuntia kehotetaan hankkimaan aurinkovoimaloita sellaisiin kiinteistöihin, joissa tuotetulle sähkölle on riittävästi käyttöä. Leasing-maksu määritellään samaksi kuin se summa, minkä voimalan tuottama sähkö maksaisi verkosta ostettuna.
– Tällä tavalla toteutettuna voimalan hankinta ei aiheuta investointikuluja, eikä vaikuta käyttömenoihin leasing-kauden aikana. Leasing-kauden päätyttyä voimalan käyttöiästä arvioidaan olevan jäljellä noin puolet. Tällöin kunta voi lunastaa aurinkopaneelit itselleen etukäteen sovittavan, pienen jäännösarvon hinnalla, hankkeen vetäjä, suunnitteluinsinööri Pasi Tainio sanoo.
Yhteishankinnassa kunnat voivat tilata joko 5, 10 tai 20 kWp:n voimalan tai näiden kerrannaisia. Voimaloiden suunnittelu ja lupien hakeminen ovat kuntien omalla vastuulla, mutta tarvittaessa apua saa SYKEn Hinku-tiimiltä tai paikallisilta toimijoilta.
Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää aurinkosähkölle 25 prosentin tuen. Tuki lyhentää leasing-kauden pituutta. Asuinrakennuksille tukea ei myönnetä, joten ne eivät voi osallistua rahoituskilpailutukseen.
37 yksityistaloutta jo toteuttamassa kimppahankintaa
Päijät-Hämeessä yksityistalouksien aurinkopaneelien yhteishankinta on edennyt kilpailutukseen. Yhteistilaukseen osallistuu 37 kotitaloutta Asikkalasta, Padasjoelta ja Kuhmoisista. Paneeleita asennetaan lähinnä omakotitaloihin. Tilauksen kokonaismäärä on 130 kW.
Hankinnan ja asennusten kilpailutus toteutetaan maaliskuussa. Tavoitteena on, että kaikki aurinkopaneelit saataisiin asennettua kesän 2016 aikana.
Tämä yhteishankinta on osa Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Välke-hanketta ja se on yksi Hinkun kolmesta osaprojektista.
Hiilineutraalisuutta tavoittelevat Hinku-kunnat ovat sitoutuneet vähentämään 80 prosenttia kasvihuonekaasupäästöjä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Hinku-verkostoon kuuluu tällä hetkellä 30 kuntaa: Asikkala, Hanko, Hyvinkää, Ii, Ilomantsi, Inkoo, Joensuu, Kitee, Kuhmoinen, Laitila, Lappeenranta, Lieksa, Liperi, Lohja, Masku, Muhos, Mynämäki, Nurmes, Outokumpu, Padasjoki, Parikkala, Porvoo, Raasepori, Rauma, Rautjärvi, Ruokolahti, Siuntio, Tohmajärvi, Uusikaupunki ja Valtimo.
Kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä on jo runsaat 530 000.
Lisätietoja HINKU-hankkeesta