Yksityinen asuntosijoittaja saa vuokraustoiminnasta vakaata tuottoa. Talouden heilahtelut eivät ole vaikuttaneet asuntosijoittamisen kannattavuuteen ja asuntojen kysyntä on kasvanut tasaisesti kasvukeskuksissa.
Muun muassa tämä kävi ilmi Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.
Kaupunki ja kohteen sijainti vaikuttavat merkittävästi saatavaan vuokratuottoon. Parhaimpien sijoituskaupunkien joukkoon sijoittuivat Vaasa, Jyväskylä, Oulu, Helsinki ja Kokkola.
Asuntosijoittaminen tuottaa kuukausittaisen rahavirran lisäksi myös mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä. Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään bruttovuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska tutkimuksen mukaan myös kaupunkikohtaisilla erityispiirteillä on suuri vaikutus tuottoon. Asuntosijoittajan kannattaa tutustua kaupunkien kehitysnäkymiin huolellisesti.
– Bruttovuokratuotto on parempi matalan hintatason kaupungeissa. Kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ovat selvästi edullisempia kuin esimerkiksi Helsingissä, ei vuokrataso ole vastaavassa suhteessa edullisempi. Suuremmissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla arvonnousupotentiaali on kuitenkin parempi, selventää toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.
Ennusteita vuoteen 2020 saakka
Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2020 asti. Kokonaisvuokratuoton muodostavat bruttovuokratuotto sekä asunnon odotettu arvonnousu.
Tutkimuksessa esitettyjen ennusteiden mukaan vuosina 2016-2020 vanhojen kerrostaloasuntojen nimellisten hintojen ennustetaan kasvavan keskimäärin 3 prosenttia vuodessa.
Vuokrien nousun ennustetaan hidastuvan noin 3,4 prosenttiin. Viime vuonna vuokrat nousivat keskimäärin 3,6 prosenttia.
Hoitokulujen ennustetaan jatkavan kasvua keskimäärin 5,5 prosenttia.
Uusien asuntolainojen keskikoron ennustetaan olevan 1,2 prosenttia vuonna 2016. Vuoteen 2019 mennessä korko nousee 2,1 prosenttiin. Myös vuonna 2020 korko on 2,1 prosenttia.
– Jatkuva hoitokulujen kasvu nostaa edelleen vuokria, mutta tarjonnan kasvu on jo nyt hillinnyt vuokrien nousua. Omistusasuntojen kysynnän kasvaessa ja/tai vuokra-asuntojen tarjonnan jatkaessa kasvuaan vuokrien nousu saattaa kuitenkin jäädä ennustettua pienemmäksi, Koro-Kanerva vielä arvioi.