Kotitalouksien keskimääräinen asuntolaina on 85 700 euroa, pääkaupunkiseudulla hieman enemmän.
Lainojen lyhennyksiin ja korkoihin kuluu lainanottajalta keskimäärin 21 prosenttia kuukaudessa käteen jäävistä tuloista. Suurin osa (71 %) suomalaisista lainanottajista maksaa lainansa alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan.
Tämä käy ilmi Finanssialan Keskusliiton kotitalouksien säästämistä, luotonkäyttöä ja maksamistapojen muutoksia selvittelevästä tutkimuksesta.
Asuntolainojen keskikoon kasvu on kääntynyt laskuun. Suurimpien asuntolainojen osuus on laskenut edellisestä vuonna 2014 tehdystä tutkimuksesta. Sen sijaan keskikokoisten asuntolainojen osuus on kasvanut. Euromäärältään suurimpia asuntolainoja ottavat perheet, joissa on pikkulapsia.
– Asuntolainamäärien kasvun kääntyminen heijastelee yleistä varovaisuutta asuntolainamarkkinoilla tai omassa taloudessa. Pitkään alhaalla pysynyt korkotaso on pienentänyt lainanhoidon kuluja. Huolimatta asuntolainojen keskikoon kasvamisesta vuodesta 2006 alkaen, lainanhoitomenojen osuus käteen jäävistä tuloista on pysynyt ennallaan, analyytikko Valtteri Vuorio Finanssialan Keskusliitosta toteaa.
Peräti 72 % asuntoluottoa ottaneista suomalaisista varautuu korkojen nousuun. Yleisin varautumiskeino on säästäminen. Toiseksi yleisimmin asuntolainaan liittyviin riskeihin varaudutaan lainaturvavakuutuksella tai muilla vakuutuksilla.
Kasvava osuus suomalaisista huomioi mahdollisen koron nousun jo lainaa hakiessa.
Joka toinen suomalainen arvioi omaan talouteensa kohdistuvan riskejä. Suurin uhka on tulojen lasku. Toisena ja myös kasvaneena uhkana on työttömyys. Myös säästöjen tai sijoitusten sekä asunnon arvon lasku koetaan aiempaa useammin riskitekijänä.
Tällä hetkellä 60 prosentilla suomalaisista on säästettynä tai sijoitettuna varoja johonkin kohteeseen. Erityisesti säästö- ja sijoitustilit kiinnostavat alhaisesta korkotasosta huolimatta. Rahastosäästäminen on pankkitalletusten jälkeen seuraavaksi suosituin säästömuoto ja sen suosio on kasvanut viime vuosina säästökohteista eniten. Osakesäästämisen suosio on sen sijaan laskenut.