Asunto Oy Jakolehdon energiaremontti: maalämpö ja lämmön talteenotto poistoilmasta

Kuva: Smart Heating Oy

Helsingin Suurmetsässä sijaitseva 270 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakolehto irtautuu Helsingin kaukolämpöverkosta ja siirtyy uuteen hybridilämmitysjärjestelmään. Taloon on rakennettu maalämpöjärjestelmä, ja poistoilmasta kerättävä lämpö kierrätetään takaisin lämmitykseen.

Vuonna 1974 rakennetussa Jakolehdossa on 12 taloa, joissa on yhteensä 270 asuntoa. Jakolehdon hallitus oli pohtinut lämmöntalteenoton rakentamista jo vuosikausia, mutta Jakolehdon kaltaisen matalan 1970-luvun kerrostaloryppään tarpeisiin sopivia järjestelmiä ei ollut tarjolla.

Jakolehdon isännöitsijä Tuomo Tahkola ehdotti ratkaisuksi Smart Heating Oy:tä, joka on erikoistunut vanhojen kerrostalojen poistoilman lämmöntalteenottoon ja maalämpöjärjestelmiin. Tahkolan mukaan kaukolämmön korvaaminen lämmöntalteenoton ja maalämmön yhdistelmällä on järkevin vaihtoehto; lämmöntalteenoton rakentaminen parantaa maalämpöinvestoinnin kannattavuutta.

– Ilman lämmöntalteenottoa meidän olisi pitänyt rakentaa paljon isompi maalämpöjärjestelmä. Olisimme tarvinneet 80 maalämpökaivoa, nyt pärjättiin 20 kaivolla, asunto-osakeyhtiö Jakolehdon hallituksen puheenjohtaja Arto Tulimäki sanoo. Maalämpökaivot ovat 300 metrin syvyisiä.

Aiemmin talojen yhden rapun ilmanvaihdosta huolehti kolme erillistä huippuimuria. Smart Heating kanavoi joka rapun ilmanvaihdon yhteen ja lisäsi järjestelmään lämmöntalteenoton, joka kierrättää aiemmin taivaalle päätyneen hukkalämmön takaisin talojen lämmönjakohuoneisiin.

– Aikaisemmin Jakolehdon 12 talossa oli yhteensä 78 huippuimuria, nyt 26, Arto Tulimäki kertoo. Ilmanvaihdon keskittämisen tavoitteena on vähentää vikamahdollisuuksia ja parantaa lämmöntalteenoton hyötysuhdetta.

Jakolehdon projekti on ollut Smart Heating Oy:n projekteista suurin, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pertti Nissilä. Arto Tulimäen mukaan Jakolehdon energiaremontti maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa. ARA myönsi energiatehokkuutta parantavalle hankkeelle energia-avustusta 25 % kustannuksista, yhteensä 376 000 euroa. Energiaremontti rahoitetaan 15 vuoden hoitolainalla. Tarkoitus on, että jo ensi vuonna taloyhtiön lämpölasku on huomattavasti nykyistä pienempi.

– Noin puolet säästöstä jää taloyhtiön käyttöön, toinen puoli käytetään lainan takaisinmaksuun. Hoitovastike putoaa noin 12 %, Tuomo Tahkola kertoo.

Arto Tulimäki kertoo, ettei heidän yhtiönsä ole koskaan pelännyt käyttää rahaa energiansäästöä tuoviin investointeihin. Esimerkiksi aurinkopaneelit ilmestyivät taloyhtiön katolle jo vuosia sitten, yhtenä pääkaupunkiseudun ensimmäisistä kerrostaloista. Energiaviisas taloudenpito näkyy myös hoitovastikkeissa. Vaikka Jakolehdon talot seisovat vuokratontilla, on nykyinen hoitovastike vain 3,49 euroa/asuinneliö. Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen hoitovastike on Tulimäen mukaan noin 4,5 euroa asuinneliötä kohden.

Smart Heating Oy:n lämpöpumppu-urakka jatkuu Jakolehdon naapurissa alkuvuodesta 2021, kun asunto-osakeyhtiö Jakometsä vaihtaa lämmitysjärjestelmää. Jakometsä on valmistunut vuonna 1972, ja siihen kuuluu 7 kerrostaloa, joissa on 144 asuntoa. Jakometsän tontille tulee 18 lämpökaivoa, joiden syvyys on 300 metriä. Talojen katoille asennetaan 16 huippuimuria, jotka ottavat lämmön talteen poistoilmasta.