Asunto- ja remonttilainoituksen kysyntä vaimeaa

– On erittäin huolestuttavaa Suomen talouskasvun kannalta, että yritysten investointirahoituksen kysynnän arvioidaan vähenevän entisestään, analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta sanoo. Lisäksi oman asunnon hankintaa ja remontointia tai peruskorjausta varten otettujen lainojen kysynnän arvioidaan heikentyvän vuoden loppua kohden.

Tämä käy ilmi tuoreesta Finanssialan Keskusliiton Pankkibarometristä, jonka mukaan pankinjohtajat arvioivat sekä yritysten että kotitalouksien luotonkysynnän kääntyneen uudelleen negatiiviseksi vuoden kolmannella neljänneksellä. Luotonkysynnän odotetaan myös jatkuvan aiempaa vaisumpana.

Sijoittaminen kiinnostaa kotitalouksia
Kotitaloudet ovat edelleen kiinnostuneita erilaisista sijoitusvaihtoehdoista. Etenkin osakkeet ja osakerahastot ovat nyt suosittuja, osittain osakekurssien pitkään jatkuneen nousun ansiosta.  Myös matala korkotaso kannustaa sijoittajia etsimään tuottoja muualta kuin talletuksista, joiden suosio sijoituskohteena jatkaa hiipumistaan.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Tämä kysely tehtiin syyskuun alussa.

Barometri III/2014