Asunnonvaihtaja haluaa autopaikan

Asunnonvaihtajat etsivät nyt asuntoja, joihin kuuluu autopaikka ja parveke tai oma piha. Lisäksi nyt etsitään hyvää taloyhtiötä, jonka talous- ja remonttitilanne on kunnossa. Kiristynyt taloustilanne on nostanut hinnan aiempaa tärkeämmäksi tekijäksi asuntokaupassa.

– Oikea hinnoittelu on todella tärkeässä roolissa varsinkin pääkaupunkiseudulla ja kaupoista päättäminen kestää entistä kauemmin. Tarjontaa kuitenkin on runsaasti, Huom!-ketjua Helsingissä ja Espoossa edustavan Suomen Asuntopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Jussi Karppinen sanoo.

Tällaisia ovat tulokset Huom!-ketjun kiinteistövälittäjilleen tekemässä kyselyssä.

Toiveet samansuuntaisia kautta maan

Asunnonvaihtajien uusille kodeilleen asettamat toiveet ovat hyvin samankaltaisia ympäri Suomea. Eniten kautta maan arvostetaan autopaikkaa ja parveketta tai omaa pihaa. Kriteerit asunnon varustelusta vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti eniten neliöiden tehokäytössä.

– Suomi tuntuu jakautuneen kahtia erityisesti saunavaatimuksissa. Kun muualla maassa etsitään saunallista kotia, pääkaupunkiseutulaiset haluavat nuo neliöt tehokkaampaan käyttöön muualla asunnossa, Karppinen sanoo.

Ostopäätökseen vaikuttavat kuitenkin eniten asunnon sijainti sekä tehdyt ja tulevat remontit. Alueellisia eroja on vain hieman; muusta Suomesta poiketen pääkaupunkiseudulla kunnon lisäksi katsotaan tarkasti myös asunnon pohjaratkaisua.

– Hyväkuntoiset, pienet, oikeanhintaiset asunnot hyvällä sijainnilla myyvät hyvin. Se osoittaa, että myös sijoittajat ovat nyt liikkeellä, Karppinen kertoo.

Asunnon ekologisuus ei ole ainakaan vielä asunnonvaihtajien vaatimuksissa korkealla.

Välittäjät raportoivat kaupanteon yleisesti hidastuneen, johon myös pankkien lainanannolla koetaan olevan merkittävä vaikutus. Asuntokaupan aallonpohjan uskotaan kuitenkin olevan jo takana.

Huoneistomarkkinointi Oy toteutti kyselytutkimuksen kiinteistönvälittäjilleen syys–lokakuussa 2013. Kyselyyn vastasi yhteensä 98 Huom!-ketjun yrityksissä eri puolella Suomea työskentelevää välittäjää.