Kun antenniasentaja on käynyt virittämässä taloyhtiön vahvistimen uusille taajuuksille, kuvaan astuvat televisiota katsovat osakkaat ja asukkaat, joiden täytyy tällöin tehdä digiboksiinsa ja televisioonsa kanavahaku, mikäli heidän vastaanottimensa ei tee sitä automaattisesti, Jos ollaan hankkimassa uutta digiboksia tai televisiota, kannattaa varmistaa, että ne vastaanottavat DVB-T2-tekniikkaa.
– Olemme markkinoineet kuluttajille Antenna Ready HD- ja Cable Ready HD –merkintöjä. Eli jos televisiosta tai digiboksista löytyvät tällaiset merkinnät, ne ovat valmiita vastaanottamaan teräväpiirtokanavia, Antenna Ready HD -antennitelevisioverkossa ja Cable Ready HD-kaapelitelevisioverkossa, Viestintäviraston projektikoordinaattori Tiina Aaltonen selittää.
Merkintöjen ideana on kertoa sekin, että on kyse Suomessa testatusta laitteesta.
– Esimerkiksi tekstitysten kanssa ei tule ongelmia. Testausjärjestelmä ja merkinnät on tehty nimenomaan helpottamaan kuluttajien valintoja, hän jatkaa.
Hänen mukaansa kesäkuun puolessa välissä tuli myös kuluttajansuojalakiin muutos, joka velvoittaa myyjät kertomaan televisiolaitteista ja niiden soveltuvuudesta uuteen tekniikkaan. Sekaannusta voi nimittäin tulla siksi, että kaupoissa on myynnissä myös vanhan tekniikan mukaisia laitteita.
Isännöitsijä – helpota läpimenoa hyvällä tiedottamisella
Tiina Aaltonen ja taajuusvalvonnan päällikkö Heidi Himmanen toivovat, että asukastiedottaminen muutoksista ja niiden vaatimista toimenpiteistä olisi taloyhtiöissä mahdollisimman kattavaa.
Tiedottamisessa on tärkeä tuoda esiin, onko taloyhtiö yhteisantennijärjestelmässä vai kaapelitelevisioverkossa. Sillä on merkitystä laitehankinnoissa ja siksi myös tiedotteissa kannattaa korostaa oikeanlaisia merkintöjä laitteissa.
Lisäksi isännöitsijän kannattaa varmastikin tiedottaa kiukkuisten televisiokatsojien yhteydenottojen välttämiseksi ajoissa siitä, että asukkaiden täytyy virittää itse televisionsa uusille kanavapaikoille taloyhtiön vahvistimen virittämisen jälkeen.
Tekniikasta perillä oleville tarvittavat toimet eivät välttämättä aiheuta ongelmia, mutta Tiina Aaltonen ja Heidi Himmanen suosittelevat huomioimaan taloyhtiön ikäihmiset.
– Heillehän voitaneen tarjota sellainen mahdollisuus, että kun antenniasentaja tulee taloon tekemään kanavakohtaisen vahvistimen virityksen, asukas voi ostaa häneltä oman televisionsa virittämispalvelun, Heidi Himmanen vielä pohtii.
Lisätietoja:
www.HDTVopas.fi ja www.testatutlaitteet.fi
Tutustus myös Viestintäviraston ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston esitteeseen: TÄRKEÄÄ TIEDOA UUDEN TELEVISION OSTAJALLE.
Artikkeli on julkaistu joulukuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Professionalissa 10/2014.
Lue myös artikkeli Taloyhtiö, varaudu ajoissa taajuus- ja antennimuutoksiin