Kylpyhuoneet oli tarkoitus purkaa ja työsuojeluviranomaiselle oli toimitettu asbestipurkutyösuunnitelma. Työsuojelutarkastuksessa kuitenkin havaittiin, ettei purkutyössä noudatettu suunnitelmaa ja työt määrättiin välittömästi keskeytettäväksi.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 22. tammikuuta rakennuspurkuyrityksen
toimialapäällikön, työkohteen vastaavan työnjohtajan ja työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin 10 000 euron yhteisösakkoon.
Hämeenlinnalaisessa kiinteistössä purettiin kylpyhuoneita. Työsuojeluviranomaiselle toimitetun suunnitelman mukaan purkutyö oli tarkoitus tehdä osastointimenetelmällä kolmijakoista sulkutilaa käyttäen.
Työsuojelutarkastaja kuitenkin totesi työmaatarkastuksen tehdessään, että työtä tehtiin puutteellisilla suojarakenteilla ja henkilösuojaimilla, mikä aiheutti työntekijöille ja työn vaikutuspiirissä
oleville välittömän vaaran altistua asbestille.
Työsuojelutarkastajamääräsi työt välittömästi keskeytettäväksi.
Kumpikaan työnjohtajista ei ollut paikalla kohteessa, kun purkutyöt aloitettiin, eivätkä he oikeuden
mukaan muutoinkaan olleet varmistuneet, että työ suoritetaan asianmukaisesti.
Asbestipitoisuus kartoitettava ennen purkutöitä
Tässä tapauksessa myös kylpyhuoneiden asbestikartoituksen tekeminen oli laiminlyöty.
Työsuojelulakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että asbestipurkutyöstä vastuussa olevan työnjohtajan on seurattava, että purkutyö toteutetaan suunnitelman mukaisesti ja työntekijöiden tai työn vaikutuspiirissä olevien terveyttä vaarantamatta.
Uuden asbestilain ja –asetuksen astuttua voimaan vuoden alussa purkutöitä ei voi enää tehdä selvittämättä, onko purettavissa materiaaleissa asbestia.
Kartoitusvelvollisuus koskee rakennuttajaa tai muuta tahoa, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta, sekä lisäksi yhteisellä työpaikalla toimivaa päätoteuttajaa.
Asbestipitoisiksi todettuja rakenteita saa jatkossa purkaa vain purkuluvan omaava työnantaja tai itsenäinen ammatinharjoittaja.