Ammenna rakennusperintötietoa uudesta verkkokirjastosta

Rakennusperinnöstä kiinnostuneille avautui kesän aikana laaja verkkokirjasto, minkä kautta voi tutustua yli 80 rakennushistoriaselvitykseen tai muihin rakennettua kansallisomaisuuttamme koskevaan raporttiin.
Senaatti-kiinteistöt tilaa vuosittain 10–20 rakennushistoriaselvitystä kohteistaan. Nyt ne löytyvät uudistetulta Arvokiinteistöesittely-sivustolta.
Ammattitaitoisten rakennushistoriakonsulttien laatimat selvitykset ovat hienosti kuvitettuja ja taitettuja teoksia, joita mielenkiintoinen sisältö houkuttelee lukemaan. Selvitystyö tehdään aina tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Jatkuvasti uutta tietoa
Verkkokirjastoa täydennetään jatkuvasti uusilla raporteilla.
Tuoreimpia raportteja on ”Isosaari – kulttuuriympäristöselvitys.” Helsingin edustalla sijaitseva Isosaari on vapautunut puolustusvoimien käytöstä ja saarta ollaan avaamassa yleisölle matkailu- ja virkistysalueeksi. Kaavoitusprosessin avuksi tehty selvitys käsittää rakennusten lisäksi sotilaslaitteet, kulkutiet jne.
Yksittäisen peruskorjausta kaipaavan rakennuksen historiaa avaa hienosti esimerkiksi Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Aleksanterin teatterin rakennushistoriaselvitys, joka on samalla historiikki moninaisesta toiminnasta arvokkaassa rakennuksessa.
Selvityksiä voidaan laatia myös valtion erilaisista laitostyypeistä laajempina kokonaisuuksina.Vuorelan koulukodin rakennushistoriaselvitys kuuluu vuosina 2015–2016 tehtyyn sarjaan, jossa ovat ilmestyneet myös Sairilan ja Sippolan koulukotien raportit. Samantapaisia sarjoja on kehittymässä mm. valtion maatalouden tutkimuskeskuksista ja vankiloista.

Taustatietoa korjauksiin ja myyntiin
Selvityksiä tilataan moneen tarkoitukseen. Korjaushankkeissa niistä saadaan oleellista tietoa rakennuksen ominaispiirteistä ja muutoshistoriasta suunnittelun tarpeisiin.
Myyntitilanteissa selvitykset auttavat mm. kaavoitus- ja suojeluviranomaisia määrittelemään kohteen merkitystä ympäristössään ja laatimaan yksityiskohtaisempia suojelumääräyksiä.
Uudelle omistajalle rakennushistoriaselvitys antaa oleellista tietoa kohteesta siinä missä kuntokartoituksetkin.

Tutustu sivustoon tarkemmin tästä: