Jos vesiputki tai vesimittari on jäätynyt, niitä ei pidä ruveta omatoimisesti sulattamaan, vaan kutsua alan ammattilainen paikalle. Tästä muistuttaa aluepäällikkö Sami Sillstén Helsingin seudun ympäristöpalveluista.
– Ainoa oikea sulatustapa on höyrysulatus. Ammattimaiset putkien sulattajat osaavat huolehtia paineiden purkautumisesta oikealla tavalla ja estää lisävahinkojen syntymisen, Sillstén muistuttaa.
Normaalisti tässä vaiheessa vuotta lumipeite toimii eristeenä maassa oleville putkille, mutta nyt pääkaupunkiseutua peittää vain ohut lumikerros. Myös vesimittarit on syytä suojata pakkaselta ja kylmältä.
Asukkaan kannattaa varmistaa, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty.
Samalla on hyvä tarkistaa, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista. Vesiputkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun veden lämpötila laskee pakkasen puolelle.
– Voit pienentää jäätymisriskiä laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia. Tonttijohtojen jäätymistä voit estää eristämällä etenkin alle kahden metrin syvyydessä olevat putket huolellisesti. Tonttijohtojen liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta lämmöneristeeksi, Sillstén jatkaa.
– Jos huomaa tässä vaiheessa eristyksen puutteellisuuden, kannattaa jäätymistä estää pitämällä hanoissa pientä virtausta, eli valuttamalla vettä putkesta hiljalleen. Ennen vedenjuoksutusta on kuitenkin tärkeää varmistaa viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä, hän muistuttaa.
Kiinteistöt maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.
Sulatustöitä voi tilata yksityisiltä sulatusyrityksiltä tai HSY:n vesihuollon verkko-osastolta vikailmoitusnumerosta, puh. 09 1561 3000. Jäätyneen vesimittarin vaihto tulee aina tilata HSY:ltä.