Älykäs taloyhtiö ei ole tyhmä taloyhtiö

Älykkyys on ominaisuus, jota ei voi suoraan havaita ja mitata yhtä helposti kuin esimerkiksi painoa ja pituutta. Siksi älykkyyttä mitataan arvioimalla suorituksia erityisesti tähän tarkoitukseen luotujen tehtävien ratkaisemisessa. 

Alla on sarja tehtäviä, jotka tekemällä voi selvittää onko taloyhtiösi älykäs vai tyhmä. 

Kutsukaa siis koolle ylimääräinen yhtiökokous, lukekaa tehtävät huolellisesti ja vastatkaa rauhallisesti kaikkiin kysymyksiin. Jos vastauksista tulee erimielisyyttä, niistä voi äänestää.

Tehtävä 1: Yhtiökokouksessa puheenvuoroja pyytävät Antero, Pirkko ja Hilkka. Miten puheenvuorot jaetaan niin, että Pirkko ja Hilkka eivät pidä puheen­vuoroa peräkkäin?

Tehtävä 2: Hallitus on päätös­valtainen, kun paikalla on yli puolet jäsenistä, jollei yhtiöjärjestyksessä edellytetä suurempaa määrää. Jos hallituksessa on yhteensä kuusi jäsentä, kuinka monen jäsenen kokous on päätösvaltainen? Kun kokouksessa on a) 2 jäsentä b) 4 jäsentä c) 7 jäsentä.

Tehtävä 3: Viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta osakkaille lähetetään yhtiökokouskutsu, jonka liitteenä on hallituksen ja isännöitsijän valmistelema materiaali tilinpäätöksineen ja korjaushankesuunnitelmineen. Mitä ajanjakso kaksi viikkoa tarkoittaa käytännössä? a) 7 päivää b) 14 päivää c) 20 päivää

Tehtävä 4: Normaalit elämän äänet kuuluvat taloyhtiöön. Jos tulee yövuorosta kotiin, voi käydä suihkussa. Yöllä saa käydä vessassa. Lasten leikeistä kuuluu ääntä. Koirat haukkuvat outoja ääniä. Onko Eppu Normaalin tuotannon kuuntelu yöllä normaalia elämää? a) on, mutta vain klo 06.00 asti b) on, mutta jos soitetaan vain kappaletta Puhtoinen lähiöni c) Eput on kyllä hyviä!

Tehtävä 5: Taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat vikailmoitukset tehdään suoraan taloyhtiön kiinteistö­huoltoon. Myös äkillisistä välitöntä toimenpidettä vaativista vahinkotilanteista on tehtävä ilmoitus huollon päivystys­numeroon. Isännöitsijä tarvitsee tiedon esim. vesivahingosta vakuutusta varten. Mistä elementistä on kyse, kun puhutaan vesivahingosta a) tuli b) maa c) vesi d) ilma?

Tehtävä 6: Osakas aikoo tehdä remontin, jossa kolmannessa kerroksessa sijaitsevan asunnon kylpyhuoneen, keittiön ja ulko-oven paikkaa siirretään ja remontissa on tarkoitus myös muuttaa olohuone salaa autokorjaamoksi. Täytyykö siitä ilmoittaa taloyhtiölle? a) kyllä b) ei

Tehtävä 7: Asunto-osakeyhtiön muodostavat talo­yhtiön osakkeita omistavat osakkaat. 

Mistä päin maailmaa yhtiökokoukseen on pisin matka a) kaukaa b) Osakasta, Japanista c) riippuu siitä, missä yhtiökokous järjestetään.

Näin tulkitset vastauksia: jos vastaukset ovat oikein, taloyhtiönne kuuluu älykkäiden taloyhtiöiden joukkoon. Jos vastaukset ovat väärin, kannattaa tehdä testi niin monta kertaa, että vastaukset menevät varmasti oikein.

Jyrki Liikka, vapaa kirjoittaja, alivaltiosihteeri