Jos ihmiset eivät itse aiheuttaisi liesipaloja, kotien tulipalot vähenisivät lähes kolmanneksella. Joka päivä palaa kahdeksassa kodissa.
Tässä muutamia teemoja, jotka on hyvä nostaa esiin parhaillaan vietettävällä Paloturvallisuusviikolla.
– Lieden käyttö on sukua ihmisten tavalle käyttää muitakin sähkölaitteita. Niitä käytetään paljon vastoin käyttöohjeita tai rikkinäisinä. Tulipalojen lisäksi vaarana ovat sähköiskut. Ne käyvät pahimmillaan hengen päälle kuten tulipalotkin, SPEKin tiedotuspäällikkö Juha Hassila sanoo.
Viime vuonna syttyi 5 272 rakennuspaloa. Niistä 2 874 syttyi asuinrakennuksissa, 1 050 teollisuus-, toimisto- ja liikerakennuksissa, 114 opetusrakennuksissa ja 189 hoitoalan rakennuksissa.
– Joka päivä palaa kahdeksassa kodissa. Koska tulipalot ovat ihmisen toiminnallaan aiheuttamia, niiden määrään ja seurauksiin voidaan vaikuttaa. Paloturvallisuutta voi parantaa poistamalla vaaratekijöitä, varmistamalla palon nopea havaitseminen ja opettelemalla toimimaan oikein onnettomuustilanteissa. Siksi on kehitetty Oma paloharjoitus, Hassila painottaa.
Huolimattomuuden ja varomattomuuden lisäksi paloturvallisuutta horjuttavat päihteet. Tulipalojen uhreista kuollessaan päihteiden vaikutuksen alaisena on ollut jopa 70 prosenttia.
Viinan käyttö piilee taustalla myös paloissa, joista aiheutuu loukkaantumisia tai materiaalisia vahinkoja.
– Noin 23 000 suomalaista on saanut alkusammutustaidot Sankarikoulutuksissamme. Olemme saaneet ensimmäiset tositarinat siitä, miten saatujen taitojen ansiosta ihmiset ovat pystyneet estämään tulipaloja kotonaan ja pelastamaan jopa ihmishenkiä. Uskomme, että yhteistyössä SPEK:in kanssa toteutetut Sankarikoulutukset ovat nostaneet alkusammutustaitojen merkityksen uudelle tasolle Suomessa, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.
Oman paloharjoituksen tekemällä voi parantaa helposti paloturvallisuutta kotona, taloyhtiössä, koulussa, päiväkodissa ja töissä. 1.12. vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää. Se on myös palovaroittimien paristonvaihtopäivä.
Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä sisäministeriön, Suomen Palopäällystöliiton, Nuohousalan Keskusliiton, Finanssialan Keskusliiton sekä pelastuslaitosten, pelastusliittojen ja palokuntien kanssa. Paloturvallisuusviikon rahoittaa palosuojelurahasto ja sen yritysyhteistyökumppani on LähiTapiola.