24h-älykontti toi lähipalvelut Kalasatamaan

PiggyBaggy-palvelun, Helsingin kaupungin, kaupunkilaisyhteisön ja yritysten yhteiskokeilu toi Kalasatamaan muun muassa itsepalvelukirjaston, ruokapiirin jakelupisteen, kierrätystavaroiden keräilypisteen sekä tavarakimppakyydillä kuljetettujen tavaroiden noutopaikan.

Yli kaksi kolmasosaa käyttäjistä oli sitä mieltä, että älykontit helpottivat arkea ja niiden käyttö oli mukavaa. Älykonttien avulla monipuolisia palveluja pystytään tuomaan asuinalueille edullisesti ja joustavasti. 
Yhteistyökumppanit ovat olleet erittäin tyytyväisiä kokeiluun ja sen asukaslähtöisyyteen.
– Kiitämme positiivisesta palautteesta ja selvitämme mahdollisuutta jatkaa konttikirjaston toimintaa. Sillä välin toivomme, että kalasatamalaiset hyödyntävät Vallilan kirjaston palveluita. Myös kirjastoauto alkaa kulkea Kalasatamassa ensi vuoden puolella, kertoo konseptisuunnittelija Anu Koski Helsingin kaupunginkirjastosta.
– Ruokapiiriläisten oli helppo käydä hakemassa konteilta tilaamansa tavarat HSL-korttia vilauttamalla ja samalla hoitaa kirjasto-asiatkin, kommentoi Kalasataman ruokapiirin vetäjä Olli Repo.
– Kolmevuotias kyselee usein, voidaanko lähteä retkelle konttikirjastoon ja useamman kerran ollaan siellä käytykin. Älykontit olisivat hyvä konsepti rakennettaville asuinalueille, joista ei vielä löydy peruspalveluita. Kontit voisi siirtää aina uudelle alueelle, kun edellinen alue on saanut enemmän palveluita ja yhteyksiä palveluiden äärelle, sanoo älykontteja käyttänyt kalasatamalainen Laura Lampinen.
 
Älykonttien jatkoa selvitellään
Jatko on vielä auki ja yhteistyökumppanit päättävät älykonttien lähipalveluiden vakinaistamisesta ja kehittämisestä.
– Me pystyisimme kyllä tekemään ympäri vuoden käytettäviä Älykontteja joka puolelle, jos konttipalveluille toivotaan jatkoa, sanoo PiggyBaggyn toimitusjohtaja Harri Paloheimo.
Yhteistyöhankkeessa olivat mukana PiggyBaggy-palvelu, Helsingin kaupunginkirjasto, Kalasataman ruokapiiri, Herttoniemen ruokaosuuskunta, sähköautojen vuokraaja EkoRent, Forum Virium Helsinki, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus sekä Kalasataman keskuksen eli REDIn toteuttaja SRV.
Kahden kuukauden kokeilu päättyi lokakuun lopussa. Paikka ei kuitenkaan hiljene täysin. SRV ja Lappset Oy:n rakentavat Älykonttien viereiselle paikalle lähiliikuntapuiston, joka täydentää asukkaiden maalaamaa pihaleikkialuetta. Liikuntapuiston avajaisia vietetään marraskuun puolivälissä.
Kalasatamasta tulee älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Fiksu Kalasatama. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, avointa dataa hyödyntäen. 2030-luvulle mennessä Kalasatamassa on 20 000 asukasta ja 8 000 työpaikkaa.
 
Lisätietoja:Kalasataman älykonttikokeilu