Yhden kinkun rasvat – autokyytiä 3 kilometriä

Sen sijaan, että laitat kinkun rasvat viemäriin ja saat aikaan viemäritukoksen, voit olla kierrättämisen kautta mukana tuottamassa dieseliä.
Tärkeintä on, että vielä lämmin kinkunpaistoliemi ja –rasva otetaan talteen, eikä kaadeta viemäriin, minkä seurauksena voi syntyä viemäritukos ja pahimmillaan mittavat vesivahingot.
Estä siis viemärin rasvatukos ja lopeta viemärirottien ruokkiminen laittamalla ylimääräinen nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajäteastiaan, HSY muistuttaa.
Hyytyneen rasvan voi viedä biojätteeseen. Myös ruokajätteen oikea osoite on biojäteastia, ei viemäri.
Pahimmillaan viemäritukoksen aiheuttama vesivahinko saa koko talon kärsimään remontin haitoista. Tästä syystä Aulis Partanen Uudenmaan Pelastusliitosta kehottaa välittämään tietoa Kinkkutempusta taloyhtiöissä – onhan viemäritukosten ja siitä syntyvien ongelmien välttäminen yksi arkinen tapa edistää turvallisuutta ja ennaltaehkäistä vahinkoja. Ole siis varovainen myös kaataessasi kuumaa tai lämmintä rasvaa purkkiin tai maitotölkkiin.


Kaada nestemäinen rasva kannelliseen purkkiin, HSY neuvoo.

Kierrättämällä mukana
Hyvin pakatun rasvan voi toimittaa keräyspisteeseen. Sitä kautta voit osallistua Kinkkutemppuun, jonka tarkoituksena on kerätä ja kierrättää 100 000 kotitalouden kinkun paistinrasvat ja valmistaa siitä uusiutuvaa dieseliä.
Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistui peräti 40 000 suomalaista kotitaloutta, jotka lahjoittivat keräykseen yhteensä 12 000 litraa paistinrasvaa.
Siitä jalostettiin Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jolla olisi voinut ajaa neljä kertaa maapallon ympäri. Kinkkutempun tuotto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.
Tänä vuonna lahjoituksen saa Hope ry, joka tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.
Nyt Kinkkutemppuun osallistuminen on helpompaa myös siksi, että kierrätyspisteitä on lisätty ja niitä on nyt noin 150. Muun muassa jokaiseen Suomen K-Citymarketin yhteyteen sijoitetaan oma keräyspiste.
Lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa kymmeniin muihin K-ruokakauppoihin ja 27 kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteeseen.
Keräys alkaa ensi viikon keskiviikkona 20.12. ja päättyy 4. tammikuuta 2018.
Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden ja 14 toimijan yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla.

Lisätietoja
kinkkutemppu.fi
hsy.fi/siistiviemari – vinkkejä kokkausrasvojen oikeanlaiseen käsittelyyn. Siellä on myös videoita viemärietiketistä

Yksi kommentti

  1. Kannattaako tuo homma taloudellisesti, jos autolla pitää ajaa 4 km? Rasvojen kerääminen ja käsittely maksaa myös.

    Jos ei muuta, niin tulee hyvä mieli kaikille hyväuskoisille:)!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset

Muissa palveluissa

Facebook
@ Facebook
Twitter
@ Twitter

Uutiskirje

Pysy mukana alan uusimmissa tuulissa ja tilaa Kiinteistöpostin uutiskirje!

Lehden tilaus

Tilaa Kiinteistöposti ja saat ajankohtaista kiinteistöalan tietoa postilaatikkoosi 10 kertaa vuodessa.

Osoitteenmuutos

Onko taloyhtiösi puheenjohtaja tai isännöitsijä vaihtunut tai oletko muuttanut eri osoitteeseen?

Lue digilehteä

Kaikki lehtemme ovat luettavissa digitaalisessa muodossa. Jos haluat paperiversion, voit tilata Kiinteistöpostin ja saat kaikki numerot kotiinkannettuna.