Kannustimia energiatehokkuuskorjaamiseen

Rakennusten energiatehokkuuden parantamisella ja uusiutuvien energiamuotojen käytöllä voidaan tehokkaimmin vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
‒ Suomalaisten asuntojen koko on kasvanut ja varustelu kehittynyt samaa tahtia yleisen elintason nousun kanssa. Samalla energiankulutus on kasvanut, erityisesti vanhoissa rakennuksissa, joiden energiatehokkuudessa on puutteita, HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen sanoo.
Suurin tekijä asumisen kasvihuonekaasupäästöissä on kaukolämmön tuotantotapa. Riittävän nopeat päästövähennykset edellyttävät kuitenkin myös olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamista.
Keskeisiä korjauksia rakennuksen energiatalouden kannalta ovat julkisivujen ja yläpohjien lisäeristykset, ikkunoiden ja ovien korjaaminen, lisäeristäminen tai uusiminen sekä lämmitysjärjestelmiin ja ilmanvaihtoon liittyvät parannukset.
Asumisen ilmastovaikutuksia on tarkasteltu HSY:n julkaisemassa Ilmastoviisas asuminen –raportissa. Sen mukaan olemassa olevan olevan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseksi pitäisi nopeasti lisätä tutkimusta, hankkia kokemusta ja varmuutta siihen, minkälaiset korjaustavat parhaiten edistävät kunkin aikakauden talojen energiatehokkuutta. Korjauksille pitäisi asettaa riittävän korkeat laatu- ja energiatehokkuusvaatimukset.
”Vanhan asuntokannan peruskorjaamisen rahoittaminen on eräs keskeisimpiä asuntopoliittisia haasteita. Erityisen haasteellinen tilanne on asunto-osakeyhtiöissä”, raportissa todetaan.
Tämän pitäisi käytännössä johtaa siihen, että korjaamiseen saataisiin edullista rahoitusta ja energiatehokkuuteen tähtääviin korjaustoimiin kannustettaisiin korjausavustuksin.
Lisäksi toimenpiteiden listalla mainitaan uusiutuvan energian osuuden lisäämistä korjaushankkeiden yhteydessä,
vanhojen kattojen muuttamista viherkatoiksi täydentyvillä kaupunkialueilla, erityishuomiota lähiöiden korjaamiseen ja kokonaisarviointia purkavaa saneerausta harkittaessa, tutkimusta ja toimenpiteitä, jotka edistävät purkujätteen hyödyntämistä materiaalina sekä neuvontaa, koulutusta ja korjausrakentamisen seurantaa.

Kivihiilen käyttö kasvoi Helsingissä
Kaukolämpö aiheuttaa suurimman osan, noin 44 prosenttia, pääkaupunkiseudun ilmastopäästöistä. Kaukolämmön pääpolttoaine on edelleen erittäin runsaspäästöinen kivihiili. Vuonna 2016 sen käyttö kasvoi Helsingissä huomattavasti.
Samaan aikaan kuitenkin Espoossa ja Vantaalla maakaasun käyttöä lisättiin ja kivihiiltä kului edellisvuotta vähemmän.
‒ Kaupunkien uudet strategiat viitoittavat tietä kohti hiilivapaata pääkaupunkiseutua. Vähintään 80 prosentin päästövähennykset jo vuoteen 2030 tai 2035 mennessä ovat kovia tavoitteita, jotka käytännössä edellyttävät kivihiilestä luopumista. Ratkaisuja olisi tehtävä pian, sillä ilmaston kannalta jokainen ylimääräinen tonni hiilidioksidia ilmakehässä on liikaa. Päästöt kumuloituvat, emmekä voi pitää ”välivuosia” päästövähennyksissä, Inkinen toteaa.

Ilmastopäästöt kasvussa pääkaupunkiseudulla
Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteenlasketut ilmastopäästöt olivat hiilidioksidiksi laskettuna 5,0 miljoonaa tonnia vuonna 2016. Tämä on 4,4 tonnia jokaista pääkaupunkiseudun asukasta kohden.
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt kasvoivat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tarkistettujen laskelmien mukaan runsaan prosentin vuonna 2016.
Kolmena edellisenä vuonna päästöt vähenivät.
Suotuisa kehitys pysähtyi, kun liikennepolttoaineiden bio-osuus pieneni ja Helsingin kaukolämmön tuotannossa kivihiilen kulutus kasvoi.

Lisää tietoa pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöistä vuosilta 1990 ja 2000–2016 löytyy HSY:n uudesta kasvihuonekaasupäästöjen tietopalvelusta osoitteessa https://www.hsy.fi/paastot.

Ilmastoviisaas asuminen -oppaan voi ladata tästä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset


Muissa palveluissa

Facebook
@ Facebook
Twitter
@ Twitter

Uutiskirje

Pysy mukana alan uusimmissa tuulissa ja tilaa Kiinteistöpostin uutiskirje!

Lehden tilaus

Tilaa Kiinteistöposti ja saat ajankohtaista kiinteistöalan tietoa postilaatikkoosi 10 kertaa vuodessa.

Osoitteenmuutos

Onko taloyhtiösi puheenjohtaja tai isännöitsijä vaihtunut tai oletko muuttanut eri osoitteeseen?

Lue digilehteä

Kaikki lehtemme ovat luettavissa digitaalisessa muodossa. Jos haluat paperiversion, voit tilata Kiinteistöpostin ja saat kaikki numerot kotiinkannettuna.